Фискалният резерв се е стопил до 5.9 млрд. лв.

Фискалният резерв се е стопил до 5,9 милиарда лева към края на март, сочи приетият от бюджетМинистерския съвет отчет за изпълнението на държавната сметка през първите 3 месеца на годината.

Дефицитът е в размер на 874 милиона лева, което е с 76 милиона лева повече спрямо същия период на миналата година. Причината е в по-високите разходи по европейските програми и фондове и базовия ефект от увеличението на пенсиите през април миналата година.

Приходите са 21 на сто от годишните разчети и нарастват с 417 милиона спрямо първото тримесечие на миналата година. С 10 на сто по-високи са приходите от преки данъци с основен принос на данъците от доходите на физическите лица. Намаляват постъпленията от ДДС – със 137 милиона по малко спрямо март 2013-а. Причината е в по-високия размер на възстановения данък към фирмите и спазването на законовите срокове.
Разходите по бюджета също нарастват с близо половин милиард лева. Ръст се отчита основно при при социалните, здравноосигурителните и капиталовите разходи.

Leave a Comment