Паразитът ТИМ удуши Варна

Протестите са лутане на тела пред изпразнените институции, които не знаят къде да спрат

Нещо като кръгла маса оформи тази вечер в „Панорама“ водещият Бойко Василев. Основната тема бе кой е главният проблем на българите. В интервю на запис

писателят Георги Господинов
Георги Господинов

Георги Господинов

коментира протестите като липса на гражданско общество. „Демонстрациите днес показват отсъствие на постоянно и стабилно гражданско общество“, каза авторът на „Физика на тъгата“. „Добих усещане за едно разглобено, едно разлепено общество, което не може да се събере. Нещо се е провалило през годините, но няма кой да спусне решението на Орлов мост. Новата конституция няма да реши нещата, които не сме си изговорили. Има една тъжна, вечна мантра, която се повтаря от години. Родителите казват: „За нас е ясно, но децата ни да живеят по-добре“. Лутането на тела, които минават покрай едни изпразнени институции и не знаят къде да спрат – това са протестите“, вижда писателят.

Интервюто срещна убийствената критика на социолога Андрей Райчев. „Един човек отишъл на лекар и му казал, че е зле, че е болен. А лекарят му отговорил: „Не си добре, трябва да отидеш на лекар.“ Какъв отговор дава Господинов на въпроса как да решим проблемите? Никакъв“, отговори си с негодувание Райчев.

Президентът /1997-2002 г./ Петър Стоянов
Петър Стоянов

Петър Стоянов

сподели, че от сърце и душа е с протестиращите. „Но, ако ги уважаваме, трябва не да ги ухажваме, а да бъдем искрени с тях“, смята той. На първо място, те имат проблем с представителността, тъй като не могат да излъчат лидери. После, някой от тях ще обере плодовете на протестите. „Те казват – ние сме гражданското общество. Но такова общество няма!“, възкликна той. Според него в момента масата се изправя срещу „лошата държава“, но така хората се лишават от самокритичност. Истината е в скучното ежедневие, в постоянния труд. Според президента най-дълбоката криза е менталната, моралната. За да вървим напред трябва да изградим дух на законност и то не само в съдебния му смисъл. Не бива да се лъже и да се краде само заради страх от закона. Моралът трябва да е дълбоко вкоренен. Само че в българина вярата отсъства. А тя е истинската котва, посочи Петър Стоянов.

„В момента има свиреп капитализъм в България“, коментира

социологът Андрей Райчев

„И накрая на протестиращите им сервират едно менте – на свикат Велико Народно събрание. Това е малоумие!“ Според Райчев

Андрей Райчев

Андрей Райчев

сега най-необходимо за протестиращите е да направят сериозен синдикат и кооперации. Държавата се е разделила на хора, които са получили собственост, те са 5-10%  и такива, които нямат нищо за поколения напред. „Демокрацията е фасада“, обобщи Райчев.

Политологът Огнян Минчев
Огнян Минчев

Огнян Минчев

се вмести в темата като констатира, че държавата се управлява от олигархично задкулисие. „Няма значение дали монополите са чужди или български. В моят роден град Варна, монополът, който го удуши е наш, не е чужд. Монополът на ТИМ. Докато не разградим тази анти пазарна, анти икономическа паразитна система, изградена, за да източва държавата, демокрацията ще е в перманентна криза“, сигурен е Минчев.

Андрей Райчев даде пример за това как България не защитава интересите на гражданите и бизнеса. Той обясни, че подробно проучване показало, че в западните хипермаркети, за вносните стоки от Германия, Австрия и Франция, търговската отстъпка била 16 процента. А за българските – 46 на сто. Тоест, нашите производители били 3 пъти по-ощетени от западните. От хипермаркетите признали това. Тогава бил направен закон в защита на българския производител. Той бил подписан, но „нищо“, не тръгнал. Причината – канцлерът на една от засегнатите държави остро реагирал пред нашия премиер. А той научил от нея, че имаме подобен закон. Във Франция например са защитили местните производители със закон, който повелява, че плодовете и зеленчуците могат да се предлагат само, ако са произведени до 180 км от съответния град.

Социологът Райчев подчерта, че държавата не брани тези, върху които се крепи – а именно работещите и работодателите от малкия и средния бизнес. Те са най-онеправданите в страната, в която има 700 000 безработни, 723 000 държавна администрация, над 2 милиона пенсионери и едва 1.4 милиона работещи. При потока на парите стоят паразитни структури, които от ден на ден стават все по-богати без да правят нищо. 

1 Comment

  1. Иван Личев каза:

    По-объркан съм след четенето на статията. Страшен хаос.

Leave a Comment