Явор Гечев обяви, че мярката „Млад фермер“ ще бъде отворена около 15 юни

Готви се предсрочно приемане на проекти  по „Инвестиция във физически активи“

yavor-gechМярката „Млад фермер“ ще бъде отворена около 15 юни, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция в Шумен, цитиран от радио Фокус.

Договорени са детайли относно евентуално предсрочно отваряне на някои мерки по Програмата за развитие на селските райони. В момента се прави нотификацията, която до края на седмицата ще бъде изпратена в Европейската комисия. Първото отваряне ще е именно на мярката за младите фермери.

„До края на годината предстои отваряне по Програмата по евентуалните мерки – досегашните 121 или новата „Инвестиция във физически активи”, които възнамеряваме предсрочно да отворим“, каза Гечев. Той очаква да бъде обявен прием и за мерките, свързани с трайни насаждения и с нитратната директива или млечното животновъдство.

Явор Гечев посочи, че началото на Програмата ще бъде около Нова година. „Тогава възнамеряваме да пускаме не само индикативни графици, а директно заповеди за прием за цялата година за да има яснота за общините и за производителите”, каза Явор Гечев. Той допълни,че по графика на Европейската комисия, в рамките на месец юни Програмата за развитие на селските райони ще бъде представена в ЕК, и очакванията са в рамките на септември тя да бъде изцяло утвърдена.

 

Leave a Comment