Депутатът Йордан Цонев и арх. Тихолов изобличени в мръсни сделки със земи край морето

Петима адвокати с фалшиви пълномощни са печелили и продавали имоти от името на наследници
Терените над устието на река Велека при Синеморец

Терените над устието на река Велека при Синеморец

Земи по крайбрежните зони на Варвара, Ахтопол, Синеморец, Резово са заграбени и се притежават от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и неуспелия министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов. Разкритията бяха направени от водача на листата за евроизборите на „Зелените“ Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“, където са и публикувани.

Според „Биволъ“ земите са незаконно присвоени след натискзаплахи и фалшифициране на подписите на наследниците от петима адвокати от Бургас.

Престъплениятa са извършени преди 10 години, поради което са изтекли давностните срокове за обвинителни актове и присъди, твърдят от българската прокуратура.

Петимата адвокати са си съставяли пълномощни от името на собственици на земи в община Царево. Имената на хората са взети по данни от емлячните регистри. От тяхно име са заведени общо 21 дела за собственост пред общината, която по онова време е управлявана от Петко Арнаудов и адвокат Евгений Мосинов – и двамата понастоящем партийни ръководители на БСП в Царево и Бургас. Адвокатите печелят делата за собственост от името на неподозиращите хора и подставени лица, след което продават земите със същите фалшиви пълномощни на фирми и лица близки пряко, или косвено до Тихолов и Йордан Цонев.

Един от имотите е познатият на много хора хълм в Синеморец, който разкрива спиращата дъха гледка към устието на р. Велека.

Първоначално подадените сигнали до районната прокуратура в Царево отлежават в продължение на 4-5 г., но заради огромния брой засегнати скандалът в крайна сметка стига до ВКП и е разпоредена на външна от региона прокуратура.

Оказва се, че българското законодателство е абсолютно толериращо подобни крупни престъпления с подправяне на документи и присвояване на недвижими имоти, обясни окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Абсурдът в наказателния ни кодекс е пълен, но явно не е и нелогичен – деянието е от 2005 г. и заради бавността на съдебната ни система, давността е изтекла.

Една от причините за лесно свършеното престъпление е в Наказателния кодекс. Присвояването на недвижима собственост с фалшификация на документ е вписано в чл. 212 на НК чак през 2010 г. Дотогава не е било много трудно да се фалшифицират данни и да се вземе имот.

Кражбата обаче е извършена пет години преди този нов член в НК.

Самите адвокати не са запазили земи за себе си, те са били по-скоро използвани като оръдие за осъществяване на криминалните сделки, пише сайтът „Биволъ“.

Ето и някои от случаите на имотните транзакции:

18 декара възстановени на В.К. от Синеморец са продадени на Йордан Йорговски, който препродава една част на Христо Гебрев, а друга на Милчо Киряков. Киряков пък прехвърля имота на съпругата на Йордан Цонев – Пролетина.

На Р. К. са възстановени 25 декара край Резово, продадени на ЕС ГРУП, собственост на Ерол Али Сайд. Той е съдружник с Киряков във фирмата ЕС-ПОИНТ. Още 19 декара край Варвара са продадени на Екатерина Кирякова, която после ги дарява на Милчо Киряков. ЕС ГРУП се сдобива и с още 5 декара в Синеморец възстановени на А.Ж.

Измамниците също са използвали и схеми с мъртви души на вече починали собственици на земи по информация от емлячните регистри.

Имената и показанията на свидетелите се съхраняват в редакцията на Биволъ от съображения за личната им сигурност и безопасност.

Leave a Comment