Деян Енев: Пловдив не можеш да го учудиш с нищо

Деян ЕневПловдив не можеш да го учудиш с нищо. Той е толкова стар, може би най-старият град в Европа. Той може само да признае или да не признае нещо. Затова се радвам, че се радвам, че имам среща с пловдивските читатели.“ Това каза писателят Деян Енев на премиерата на „Малката домашна църква“ в града на тепетата. То се състоя точно когато започваха заключителните предизборни митинги на Реформаторския блок и на ГЕРБ в града, известен като „синята столица“ на България.

Книгата е сборник от есетата, които Деян Енев пише за портала „Култура“ всяка сряда. Заглавието е на едно от най-хубавите от тях, писано преди Коледа – „Малката домашна църква“. То получи изключително широк отзвук, благодарение на него разбрах силата на електронното пространство, тъй като то беше пренесено в много сайтове и в социалната мрежа, имаше безкрайно много коментари“, обясни Енев. Писателят разказа, че е подготвял късно вечер публикациите си и тогава е имал чувството, че говори с душата на България.

На въпрос в кое и в какво е надеждата му за страната, авторът отговори, че вярва в младите хора, които миналата година пожелаха справедливост. Вярва и в доброто пространство, което всеки човек може да създаде около себе си.

 

Leave a Comment