Исторически правилният празник е на 11 май

кирил_и_методий11 май е правилната дата, на която трябва да отбелязваме празника на славянската писменост. На този ден е започнало честването на буквите в Пловдив, организирано от Найден Геров преди 163 години. Тогава е и църковният празник на братята светии Кирил и Методий.

Голямото объркване е станало през 1916 година, когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар. Новият календар измества времето с 13 дни напред. И така страната започва да чества Кирил и Методий на 24 май, Бъдни вечер на 6 януари и т.н.

Когато през 1968 г. Българската православна църква получава статут на Патриаршия, тя въвежда Литургичния календар, наричан още Новоюлиански и пак настъпва объркване. Църквата връща празника на Кирил и Методий на 11 май, но българите вече са свикнали да го отбелязват на 24 май. Пък и по онова време властта на БКП отрича християнската вяра и дума не е можело да става празникът да се съобрази с църковния календар. Така датата 24 май се затвърждава напълно в годините. През 1990 г. Народното събрание гласува 24 май да е официален национален празник.

Ето затова празникът на създателите на азбуката на славяните се чества у нас два пъти, обясняват историците. И в това няма нищо лошо.

Leave a Comment