Варна ще е домакин на европейска конференция за ЛИДЕР

От Европейската селска мрежа ще презентират прилагането на програмата на Стария континент

програма ЛидерВ началото на юни Варна ще е домакин на европейска конференция, посветена на работата по мярка ЛИДЕР от Програмата за развитие на селските райони, съобщи Стефан Спасов, началник отдел в дирекция Развитие на селските райони в агроминистерството, цитиран от agronews.bg.

На събитието ще присъстват представители на Европейската селска мрежа за развитие на селските райони. Те ще направят презентации за прилагането на ЛИДЕР в цяла Европа в досегашния и в следващия програмен период за всички страни в ЕС.

За първи път в България ще се проведе подобна конференция и от Европейската комисия  са изразили задоволство от мащаба и амбицията да се събере и обмени опита на толкова държави. Форумът ще продължи три дни, а домакин е местната инициативна група Девня – Аксаково с финансовото съдействие на Европейската селска мрежа.

България отчита преизпълнение на проекти по ЛИДЕР в досегашния програмен период. От заложените 60 за периода 2007-2013 г., са изпълнени 90 проекта, обобщи Стефан Спасов. Целта на подхода ЛИДЕР е европейските средства да достигнат до най-отдалечените и малки селища в страната. По този подход се финансират както малки, местни инициативни групи, така и междусъседни или транснационални общности.

Предстои нов прием на МИГ и проекти по ЛИДЕР за новата ПРСР.

Свързани публикации: Одобриха проекти за 1.451 млн. лв. на девет МИГ

Leave a Comment