От НАЗ се разгневиха: Ваучерите са предизборна ялова работа

От „Петрол“ смятат, че схемата с ценните книжа е твърде рискова за търговците на горива
Нито един производител не е успял да си закупи газьол

тракториДнес от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) публикуваха писмо, в което изказват силното си възмущение от невъзможността за използване на ваучерите за гориво и от неефективността на разработения механизъм за преотстъпен акциз. Според тях „на този етап ваучерите за гориво са ялова държавна помощ, популистки предоставена предизборно на земеделците.“

 Писмото на НАЗ е адресирано до председателя на Парламентарната комисия по земеделие и храни проф. Светла Бъчварова, зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. 

Независимо от множеството сигнали, изпратени от НАЗ и земеделски производители към МЗХ и МФ, повече от десет дни след старта на кампанията по издаване на ваучерите, все още нито един земеделски производител не е успял да си закупи гориво с ваучер, се казва в писмото.

Доставчиците на горива и бензиностанциите отказват да приемат ваучерите за гориво, поради недостатъчната яснота в процедурата или поради икономическата неефективност на схемата.

НАЗ настоява компетентните органи спешно да вземат необходимите мерки за справяне с проблема, тъй като земеделските производители са в усилена кампания по извършване на интензивни агротехнически мероприятия и ежедневно се нуждаят от горива.

Какво мисли търговецът на горива

От АгроПловдив потърсихме Иван Костадинов, директор в „Петрол“, за да обясни какво спира търговците на горива да приемат ценните книжа. Ето какво обясни той:

„Според мен системата като начало не е добре обмислена. След като иска за помогне с горивата, министерството трябваше да опрости схемата. Най-добре беше земеделските производители да си плащат газьола и след края на сезона държавата да осребри разходите им.“

Иван Костадинов посочи още, че за търговците на горива системата с ваучери е силно рискова. „Никой не ни казва дали съответният фермер е одобрен за схемата или не, трябва да работим на „честна дума“. Производителят представя ваучерите, но те са с холограма, която всяка печатница може да имитира. Така нашият бранш рискува, когато поиска да му осребрят ценните книжа, те да се окажат фалшиви и той да изгори.“ По принцип е решено ваучерите да се осребряват до два месеца след използването им.

Костадинов посочи още, че доколкото му е известно още не е разработен Правилника за прилагане на наредбата за ваучерите за намален акциз.

 

 

Leave a Comment