Как да си отгледаме репички и магданоз

И двете растения трябва да се засеят на слънчеви места
репички

Ако се преовлажнят, репичките са дребни, ако се пресушат, се цепват

Родината на репичката е Азия, а началото на това растение се губи в древността.

Репичките нямат завишени изисквания към топлината и затова са сред първите зеленчукови култури, които се предлагат на пазара през пролетта. Те са богати на витамини, минерални соли и захари, затова имат ценно присъствие на трапезата.

Семената се засяват в края на февруари и началото на март. Те поникват при 3-4 градуса, но оптималната температура при която се развиват е 15-18 градуса. След поникването растенията издържат до минус 1, минус 2 градуса. За засяването на 1000 квадрата са необходими 1.5 до 2 килограма семена. Репичките не понасят засенчването, затова мястото, което ще се избере трябва да е максимално дълго време огряно от слънцето.

През вегетацията основната грижа се свежда до поддържане на оптимална влага. Тя трябва да е умерена, тъй като ако е прекалена, растението развива буйна зелена маса и дребен плод. Ако пък почвата е суха, репичките се напукват.

Продукцията на пролетните посеви се прибира след 15 апри на 2-3 пъти.

Магданозътпроизхожда от Средиземноморието. Като подправка е изключително ценен заради съдържанието на витамини

магданоз

Магданозът е изключително богат на витамин С

и най-вече на витамин С и провитамин А.

И магданозът като репичката е студоустойчив дори и повече от нея. Младите кълнове издържат до минус 9, минус 10 градуса. Кълновете се появяват 15-20 дни след сеитбата, но ако времето е студено този срок се удължава до 35-40 дни. Магданозът също обича слънцето, а ако е засят на сенчесто място изжълтява. Смята се за сухоустойчиво растение заради по-добре развитата коренова система в сравнение с репичките. Поливките му обаче са задължителни. Добре е почвата да се подхрани с органичен тор.

Магданозът може да се засее още в края на ноември или началото на декември, а също така в края на февруари и началото на март. Когато е на леки почви, семенцата  са на дълбочина 2-2.5 см.

Беритбата започва в края на месец май. Хубавото е, че след като се изреже веднъж, магданозът пониква пак и за един вегетационен период се правят 5-6 беритби.

Leave a Comment