29 май: Най-черният ден на футбола! 39 фенове загиват, 500 са ранени в Брюксел

Пияни английски фенове на Ливърпул нахлуват в сектора на Ювентус, а при опита за бягство на италианците бетонна стена се срутва върху тях

стадион Хейзел, трагедията29 май 1985 година е белязан като Черната сряда на световния футбол. В историята няма по-трагичен ден за любителите на този спорт. На стадион „Хейзел“ в Брюксел малко преди финала на мача между Ювентус и Ливърпул фенове на английския отбор атакуват тези на Ювентус. Англичаните са пияни, агресивни и подготвени с пръти и бутилки. Те нахлуват в сектора на италианците и започва масов бой. Белгийската полиция се вижда в чудо. Тя не е достатъчна нито като численост, нито като специално въоръжение за подобна агресия. Някои от феновете на Ливърпул дори носят арбалети. Италианската агитка се опитва да избяга, но пътят ѝ е препречен от бетонна стена на трибуната на стадион „Хейзел“. Поради големия натиск от множеството стената се срутва върху феновете на Ювентус. Резултатът е ужасяващ – 39 души загиват, 500 са ранени.

Срещата между двата отбора е за финалът за КЕШ между носителя на трофея Ливърпул и претендента Ювентус. Тя започва с час и 45 минути закъснение. Играта върви 0:0, но към края съдията свири дузпа в полза на Ювентус. Изпълнява я Мишел Платини и реализира гол. И именно тогава фитилът на бомбата пламва.

„Трябваше да стане един истински спектакъл, а се получи кошмар. Картината, която се откри пред очите ни в мига, в който излязохме на пистата на “Хейзел”, ще остане завинаги в съзнанието ми”, споделя години по-късно капитанът на Ливърпул Фил Нийл.

След края на мача мениджърът на Ливърпул Джо Фейгън обявява, че се оттегля.

Звездата на Ювентус Мишел Платини е категоричен: “След това, което се случи, този мач не биваше да се играе”.

По този повод в дните след злополучния финал в Брюксел “Гардиън” пише: “Сред телата, изнесени от “Хейзел”, имаше още един труп. Трупът на английския футбол, поктрит с британския национален флаг”. Списание “Тайм” публикува на корицата си труповете на италианските привърженици, а заглавието е “Денят на футболния позор”.

На 31 май британският министър-председател Маргарет Тачър притиска Футболната асоциация на Англия да изтегли английските клубове от Европейското първенство и 2 дни по-късно УЕФА ги отстранява за „неопределен период от време“. На 6 юни ФИФА разширява забраната за всякакви мачове, но седмица по-късно позволява участието в приятелски мачове. Забраната не се отнася за Националния отбор по футбол на Англия. Английските клубове са отстранени за неопределено време от европейски първенства с условие, че за ФК „Ливърпул“ тази забрана ще важи още 3 години, след като общата бъде премахната. В крайна сметка английските клубове не участват в евротурнири през следващите 5 сезона, а ФК „Ливърпул“ допълнителн, още година.

Стадион „Хейзъл“, който е строен през 1920 г. е разрушено след трагедията. На негово място се построява нов стадион, който е само със седящи места. Единственият спомен от трагедията през 1985 година остава порта близо до главния вход. Основата на стария стадион обаче още съществува.

До ден днешен на всеки домакински мач на Ювентус феновете на тима опъват огромно знаме в памет на загиналите в Брюксел през 1985 година.

Leave a Comment