Институтът в Садово очарован от президента

Предишният държавен глава, посетил научното заведение, е бил Тодор Живков

„Имахме истински, невероятен празник„, коментираха от Института по растителни генетични

Снимка на Fakti.bg

Снимка на Fakti.bg

ресурси гостуването на президента Росен Плевнелиев в Садово.

Президентът е вторият държавен глава, който посещава института от създаването му като опитна станция през 1902 г. досега. Преди Плевнелиев, в научното заведение е бил гост Тодор Живков от годините на социализма.

Росен Плевнелиев прочете вдъхновено слово за проф. Дора Бояджиева, която скоро навърши 80 години, и ѝ подари букет цветя. Проф. Бояджиева е автор на един от най-прочутите сортове мека пшеница „Садово 1“, създаден през 1973 г., който все още е един от най-предпочитаните от зърнопроизводителите. В словото си държавният глава изтъкна големите постижения на научните работници и значението на българската земеделска наука и заяви, че без нея нашите производители не могат да бъдат конкурентноспособни.

Председателят на Селскостопанска академия доц. Христо Бозуков също говори пред гостите на Института в Деня на Фермера. Поздравителен адрес изпратиха земеделският министър проф. Димитър Греков и министърът на екологията Искра Михайлова.

Президентът посети и опитното поле на института, където разгледа новите 25 сорта от пшеница и други култури. Разгледа също така националната растителна генбанка, създадена през 1984-1985 г.

В музея на института Росен Плевнелиев се запозна с историята на научната институция, създадена от Константин Малков, с личностите, които са работели в нея и с постиженията им. Неговите гидове обещаха при следващия юбилей в музея да заеме място и снимка на президента от днешното му посещение.

По-късно Плевнелиев взе участие в среща-разговор с директори на институтите от Селскостопанска академия. Те откровено го запознаха с проблемите, значителна част от които е недостатъчното бюджетно обезпечаване. Държавният глава обърна внимание на възможностите за европейско финансиране до 2020 г. с над 1 млрд. евро средства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Президентът обърна внимание на всеки, пожелал да поговори с него или да му зададе въпрос. Снима се с готовност с много хора. „Беше естествен и добронамерен“, коментираха очаровани след визитата му служители на института. Росен Плевнелиев остана до 14 часа на празника, което също бе прецедент за учените. Обикновено управляващите винаги бързат, защото не разполагат с много време, сравниха предишни визити те.

Още снимки от визитата на президента – по-късно

Leave a Comment