Само за месец изстреляха противоградните ракети, предвидени за цялата година

6 хиляди заряда вече са употребени, държавата отпуска още 2.5 млн. лв. за борба с градушките
В Пловдивска област пороите са нанесли по-големи поражения, заяви Ружди Салим

Борба с градушкитеСамо за месец Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ изстреля всички ракети, предвидени за годината. Близо 6 хиляди заряда за 4 млн. лв. вече са употребени, като обичайно през противоградния сезон се харчат между 3 и 5 хиляди ракети, пише в. „Преса“.

Държавата отпуска 2.5 милиона лева допълнително на агенцията, тъй като активната борба с градушките ще продължи и през следващия месец. Метеоролозите съобщават, че поне до средата на юни времето ще остане нестабилно. Отпуснатите средства ще са достатъчни за закупуване на 3750 ракети.

Още преди няколко дни са изстреляни всички ракети и тогава от „Борба с градушките“ са успели скоростно да заредят с нови 2100 заряда, взети от „Стройпроект“, Старозагорско. Тепърва държавата ще ги плаща.

Областният земеделски директор в Пловдив Ружди Салим съобщи пред АгроПловдив, че градушките, паднали на територията на областта са незначителни. „Били са с дребни зърна и не са нанесли кой знай какви поражения“, обясни Салим. Според него по-голяма е била вредата от пороите, които са наводнили земеделските култури. С точни данни обаче директорът не разполагаше в момента.

Leave a Comment