Новата Наредба 26 за директните доставки факт, чакат се инструкции за прилагането ѝ

Министър Греков смята, че прекаленият контрол от страна на институциите е вреден

лютеница от "Кулинарен историк"Днес Държавен вестник публикува промените и измененията на Наредба 26, която касае директните доставки на земеделските производители и на преработвателите. Тя обаче е неприложима до изработването на инструкции, които да определят взаимодействието между производителите, земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните. От Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели предполагат, че новата Наредба 26 ще претърпи допълнителни изменения. Това е мнението на юриста на сдружението Ивана Мурджева.

Вчера ръководството на сдружението бе на опознавателна среща с министър Димитър Греков. „Бяхме посрещнати много радушно“, разказа пред АгроПловдив Мурджева. Министърът се съгласил с хората от сдружението, че прекаленият контрол от страна на институциите е вреден за прилагането на наредбата за директните доставки.

Министър Греков поел ангажимент да осигури участието на представители на сдружението на малките ферми и преработватели в работните групи, които обсъждат мерките в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Обществено обсъждане на един от крайните варианти на ПРСР е предвидено за 13 юни.

Министър Греков обещал също така да се осигурят финансови възможности в новата ПРСР за изграждане на фермерски пазари.

 

Leave a Comment