Данъчни отчетоха граничните проверки: 450 млн. кг агростоки проследени

До края на месеца ще бъдат разкрити пунктове на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП Калотина.

проверки по границитеНАП отчетоха резултатите от граничните проверки, които осъществяват от началото на годината. В обобщението се посочва, че до момента е проследило движението на близо 450 млн. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко. Извършени са над 35 000 проверки на рискови агростоки, запечатани са 6 500 превозни средства, като са наложени са обезпечения за близо 1 млн. лв. Това са резултати от съвместната дейност на данъчните с инспектори от агенция „Митници“ и от Българската агенция по безопасност на храните.

Още в първите дни на съвместните проверки е разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно 400 кг зеленчуци „за лична употреба“.

С наближаването на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои и затягане на режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно. В последните месеци са предотвратени над 100 случая, в които празни камиони напускат територията на страната,а в последствие е декларирано, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което е поискано възстановяване на ДДС.

До края на юни ще бъдат открити пунктове на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП Калотина. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. до края на 2014 година.

 

Leave a Comment