Проф. Алекси Алексиев: Нашите студенти разработват поне по два европейски проекта, докато учат

В повечето общини администрацията не е в час за финансирането от Европа, твърди преподавателят от Аграрния университет

проф. Алекси Алексиев - Аграрен университет„Разработването на проекти за участие в европейски програми не може да се нарече сложно занимание. В Министерството на земеделието и храните например дават подробни указания как трябва да се оформи един такъв проект, какво да обхване, на какви условия да отговаря. В нашата магистърска програма всеки студент разработва по време на обучението си поне по два проекта“, разказа пред АгроПловдив проф. д-р Алекси Алексиев от Аграрния университет. Той е ръководител на катедра „Икономика“ в университета, а също така отговаря и за магистърската програма „Европейски експерт по земеделие и селски райони“. От следващата учебна година програмата ще е с друго наименование по настояване на Националната агенция по акредитация и ще е известна като „Икономика и управление на европейското земеделие и селските райони“.

„Много се учудвам, когато някой колега икономист ангажира с изработването на даден проект консултантска фирма“, продължи проф. Алексиев. „А още повече се учудвам от впечатленията на наши магистри от нивото на компетентност на общинските администрации. Проблемът е, че в много общини подхождат към проектите като „преписвачи“. Взимат готови форми и без никаква творческа мисъл ги копират с елементарни корекции. Един от завършилите студенти дори се изказа в същия дух и за административното равнище в земеделското министерство. Отказа да работи там и се зае с научна дейност в Аграрния университет.“

През магистърската програма с икономическа насоченост в АУ вече са преминали 150 студенти. Тя се прилага от учебната 2009/2010 г., а през последната година по нея се обучават 60 души, разпределени в 6 магистърски курса, 3 от които са за задочници.

Настоящият шеф на „Паркове и градини“ в Пловдив Стоян Алексиев, както и изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова са завършили „Европейски експерт по земеделие и селски райони. „Те бяха сред старателните студенти“, уточни проф. Алексиев като добави, че както навсякъде и във всичко, и тук има хора, които сериозно се стараят, други, които преписват и трети, които са неориентирани и искат да имат диплома, но не и знания. Иначе в магистърската програма курсистите научават европейското законодателство, европейските фондове и програми, интеграцията с ЕС, методики за проектиране, управление на проектите и т.н.

„При разработването на стратегиите най-важното е да се формулира проблемът, да се огледа отвсякъде, да се предвиди как да се разреши в институционална среда“, продължи проф. Алексиев.

Икономистът преподавател добави, че е радостен фактът, че все повече фермери изпращат децата си да завършат магистърска степен с икономическа насоченост. „По този начин ще приложим по-добре финансовите възможности, които предлагат европейските програми. Те наистина са богати на варианти за подпомагане, но българите слабо ги познават“, заключи проф. Алекси Алексиев.   

 

Leave a Comment