Абсурдно, но факт: Сеитбата на ориз не е приключила!

Според браншовата организация тази година заетите площи ще са с 25-30% по-малко

сеитба на ориз„Звучи абсурдно, но е факт: Сеитбата на ориз не е приключила„, съобщи секретарят на Съюза на оризопроизводителите в България Иван Сулинаджиев. Фермери, които от години се занимават с отглеждането на зърнената култура, са обявили, че към 15 юни окончателно ще приберат сеялките.

„Тези, които сеят в момента, трябва да се молят до ноември времето да е топло. Рискът е прекалено голям“, коментира Сулинаджиев. Той уточни, че за узряването на ранните сортове ориз са необходими средно 120 дни след сеитбата. При по-късните сортове вегетацията продължава 145 дни.

В трите области, където традиционно се отглежда ориза – Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, сеитбата е приключила единствено на територията, обслужвана от „Напоителни системи“ – клон Пазарджик. Там са засети 35 639 дка, които са с 1880 повече спрямо 2013 г.

За Пловдивска и Старозагорска област липсват окончателни данни заради продължаващото засяване. От Съюза на оризопроизводителите обаче са категорични, че заетите площи ще са с поне 25-30% по-малко в сравнение с миналата година. На 17 юни ще стане ясно с колко декара ще е намалението.

Забавянето на сеитбата е поради две причини. Първата е, че когато трябваше да стартира, „Напоителни системи“ – клон Пловдив оповести, че наличната вода в основните водоеми е недостатъчна, за да стигне за всички оризопроизводители. Особено ощетени от ограничените водни запаси в яз. „Пясъчник“ бяха оризопроизводители от района на Раковски, Белозем, Труд, Граф Игнатиево, Дълго поле, Чернозем.

Втората причина за свръхзабавянето е във дъждовното време, което направи оризовите полета недостъпни за техниката за продължително време.

„Сега дори „Пясъчник“ да е пълен догоре, за браншът е без значение. Моментът е изпуснат, реколтата от български ориз ще е по-малка“, обобщи Иван Сулинаджиев.

 

Leave a Comment