Експертът: Ако днес или утре не пръскате срещу мана по лозата, няма да берете грозде

Нападението на гъбното заболяване е повсеместно и в цялата страна, заразата е в най-острата си форма, предупреждават от Аграрния университет

мана по лозата„На 30 май и 4 юни станаха най-критичните заразявания на лозята със спори на мана. Това се отнася за цялата страна. Ако днес или утре лозарите не пръскат, няма да берат грозде.“ Това предупреди гл. ас. д-р Звездомир Желев, ръководител на Центъра за интегрирана растителна защита към Аграрния университет в Пловдив.

Центърът, който бе открит на 20 май т.г., следи заболяванията и неприятелите основно при овощните градини и лозята, а също и при някои сортове пшеница. Според д-р Желев обаче в момента нищо друго не е в такава критична фаза, както лозята. Първо, те се намират в най-чувствителната спрямо маната фаза на

Д-р Звездомир Желев показва метеостанцията на Центъра

Д-р Звездомир Желев показва метеостанцията на Центъра

растежа си, а тя е от фаза цъфтеж до нарастване на ресата до размер „грахово зърно“. Освен това в момента се образува много листна маса, която благоприятства развитието на болестта. И второ, времето особено изостри риска от заболяването. Точно сега този риск е повсеместен. „В някои масиви сме установили по пет до десет мазни петна само на един лист“, обясни експертът.

Гл.ас. Желев съветва лозарите веднага да направят лекуващи пръскания и те да са с препарати, които имат ефект срещу спорите. После да повторят третирането след 5 до 8 дни. Според състоянието на лозята може да се наложи и трето пръскане. Специалистът съветва растителната защита срещу маната да се комбинира с препарати и срещу брашнеста мана.

Как стопаните могат да получат своевременна информация кой е най-точният момент на третиране срещу заболявания и вредители, можете да прочетете тук. 

С последният бюлетин бюлетин за растителна защита, издаден от БАБХ, можете да се запознаете тук.

 

 

 

Leave a Comment