Животновъдите повикани „на пожар“ за среща с министър Греков днес в 13 ч

Край на компромисите, обяви Бойко Синапов

Бойко СинаповСпешна среща, организирана от вчера за днес, ще има на представители на животновъдни организации със земеделския министър проф. Димитър Греков. Тя е насрочена за 13 часа.

„Това ще е последната среща, край на компромисите“, заяви пред АгроПловдив Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, на път за София. Темата на срещата, обявена от министерството, е политиката към животновъдите през новия програмен период. „В средата на годината министерството не е готово с решения за разпределяне на средствата през 2014-2020 г.“, възмути се Синапов.

Той заяви, че лично ще постави няколко въпроса на днешната среща с министъра. В споразумението е записано, че животновъдите ще получат по de minimis 15-25 млн. лв. „Вече изплатиха 15 милиона, макар и след заплахата за прости. Искам да знам кога ще е вторият транш от 10 млн. лв.“, посочи първия въпрос Бойко Синапов.

По въпроса за старите задължения към фонд „Земеделие“ председателят ще попита защо не е подготвена формулата, по която животновъдите да могат да се разплатят, получавайки средства по друга схема.

„Помощта с акциза за горивата определено не е за нашия бранш. При нас няма как да се сметне колко да е субсидията. Трябва оттук нататък всяка помощ за бранша са е обвързана с глава животно“, настоява Синапов.

 

 

Leave a Comment