Кайсиите в Пловдивско необяснимо съхнат, експертите вдигат ръце

Бръмбари, желязо, подпочвени води, заразен разсад – версиите са различни
Стефанка Цонева

Стефанка Цонева

Кайсиите в Пловдивско съхнат, а причината за загубата им остава неясна. „Загубихме вече около 40% от дръвчетата“, обясни Стефанка Цонева, която има 14 декара градина с различни сортове. Проблемът е при всички в района, които отглеждат плодния вид.

Агрономи по растителна защита, научни работници и дългогодишни производители на кайсии от района на Силистра и Тутракан правят различни предположения и дават съвети. „Всичко изпълняваме, даже и пирони в земята сме забивали, макар че редовно осигуряваме желязо на дърветата и те са добре запасени“, разказва Цонева.

Един от експертите бил сигурен, че съхненето се дължи на майски бръмбар, който се хранел с корените на фиданките. Затова по капковата система на градината пуснали съответния препарат, който да унищожи вредителя. Това обаче не помогнало, дърветата продължили да умират.

Друг специалист обяснил, че подпочвените води вероятно са високи, а кайсията не понася прекомерна влага. Стефанка Цонева обаче е сигурна, че те са на под 6 м от земната повърхност.

Следващият агроном смятал, че посадъчният материал е бил заразен. „Само че защо тогава не умират всички дървета и защо проблемът е същият и при колеги, които са закупили фиданки от други разсадници“, пита стопанката. Нейните кайсии са върху бадемова подложка и тя понякога се пита дали не е било по-добре да избере разсад върху подложка от слива. „В двора на вилата ни има 40-годишно кайсиево дърво, което не спира да ражда и не боледува. То е присадено върху слива“, обясни Цонева.

 

„Когато се изчерпат версиите за вероятните причини, експертите казват: Почвата не е подходяща за кайсии. И кръгът се затваря“, обезсърчено довърши тя.

От 660 дръвчета в 5-годишната градина досега са подменени над 300.

Изсъхването става през есента. Изведнъж дървото започва да свива листата си и на следващата пролет се вижда, че е загинало.

Leave a Comment