Берачите на боровинките в Швеция да внимават, съветва МВнР

бране на боровинкиБългарите, които търсят сезонна и най-вече селскостопанска работа в чужбина, трябва да са предпазливи, съветват в общо прессъобщение Министерството на външните работи (МВнР) и Националната комисия за борба с трафика на хора.

Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати не са за подценяване. 

Пример за подобна ситуация е добивът на горски плодове в Швеция. Редица фактори доведоха до кризисна ситуация през лятото на 2012 г., когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в страната вследствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете, посочват от МВнР.

По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2014 г. ще узрее нормално, от средата на юли – началото на август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски. Изкупуването на плодовете по съвместно решение на заинтересованите страни ще започне не по-рано от 25 юли. Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие – на трудова експлоатация.

Търсещите сезонна работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи и към обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.

Кандидатите за работа трябва добре да проучат агенцията посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя. Списък на лицензирани трудови посредници има на сайта на Агенцията по заетостта.

Leave a Comment