Агро практики през март

Март месец може да се сравни с часа преди изгрева. Още е тъмно, но природата и живите същества се подготвят да посрещнат слънцето. Така и човек, който се занимава малко или повече със земеделие, трябва да свърши някои леки задължителни дейности.

В ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА

домати

Ранните домати се пикират

В началото на март трябва да се засеят ранните картофи. Правят се редове, като разстоянието между тях е 60 см, изваждат се щайгите със семената  и те се полагат от източната или от южната страна на редовете през 20-25 см с кълновете нагоре. Преди да се покрият с около 7 см пръст, се наторяват с амониева селитра. Това трябва да се случи, когато температурата на почвата е 8-10 градуса.

В началото на март се пикира доматения разсад в полиетиленов тунел или в парник. Растенията се засаждат през 10 см едно от друго.

Пиперът и патладжанът се засяват около средата на март, а в края на месеца – и доматите за средно ранно полско производство. Сеитбената норма при пипера е 8 до 10 грама на квадратен метър, на патладжана е 3-4 грама, а на доматите 2-2.5 грама. Преди семената да се покрият с пръст, се напрашават с медсъдържащи препарати. Целта е да се унищожат почвените гъби, които могат да предизвикат заболявания. Другата възможност за предпазване от заболяванията е, след като покриете семената с пръст, да се полее с бордолезов разтвор 0.5% до 5 литра на кв. м. Разбира се, това се практикува, ако семената не са обеззаразени предварително.

През март се засяват морковите, репичките, магданозът, копърът, пащърнакът, средно ранното зеле. В самото начало на месеца се засява и градинския грах, ако това не е направено през февруари.

ПРИ ЛОЗЯТА

резитба

Резитбата на лозята трябва да приключи

До края на март трябва да приключи резитбата на лозята, а до началото на април – и на асмите. Резитбите са два вида – къса и смесена.

При късата или чеповатата резитба пръчките се режат на две пъпки (очи)  от основата (получава се чеп с две очи). Изрязаните по този начин части се наричат плодни звена. Пръчките за плодни звена не трябва да са много тънки или много дебели, а средно дебели и добре узрели. Установено е, че пъпките на тези пръчки са с добра родовитост. Важно е да се знае, че при резитбата на лозата около 80-90% от пръчките  се отстраняват, като се изрязват до основата и само малка част се оставят за плодни звена. Това се прави, за да не се претовари растението, така че лозата бива натоварвана със зимни очи в зависимост от формировката от 10-15 до 30-40 броя. Друга съществена особеност при резитбата на лозата е местоположението на чеповете и плодните пръчки върху рамената и кордоните. Като правило първата пръчка от стария чеп се реже за нов, а по-горната пръчка се премахва, като се прерязва през стария чеп.

При смесената резитба се оставят и по-дълги пръчки на 10 до 12-14 очи, наречени плодни или по-къси пръчки с 6-8 очи, наречени стрелки. Когато върху стария чеп има само една развита пръчка, тя се оставя за нов чеп, а за плодна се избира пръчка от старата плодна пръчка. Върху едно рамо не се оставят повече от 2-3 чепа при късата резитба.

При смесената резитба плодните пръчки трябва да не се оставят върху всяко рамо, а през 1-2 рамена, за да не претрупва лозата с много плод.

При резитбата през пролетта, отрезите при чепа се извършват наклонено в противоположна посока на горното око. По този начин капките вода, които изтичат от чепа, не обливат долната пъпка.

Освен с резитвата, лозарят трябва да засади млади лозички на мястото на изсъхналите. Също така – да направи пролетна оран с дълбочина 15 см. Добре е да натори насаждението с калиеви и фосфорни торове. Да напръска с хербициди срещу широколистните и житните плевели. И да направи третиране срещу антракноза, бактериален рак и екскориоза.

В ОВОЩНАТА ГРАДИНА

нова градина

Март е чудесен за засаждане на млади дръвчета

През март се прави резитба на малините и касиса, като клонките се съкращават с една пета. Сухите листа на ягодите се събират и изгарят, за да не предизвикат заболявания. Желателно е да се направи и подхранване с амониева селитра.

Март е най-подходящия месец за засаждане на овощен посадъчен материал. Младите костилкови дръвчета се садят до средата на март, а семковите видове  до края на месеца.

И при овощните март е предназначен за резитби.

През този месец насажденията се подхранват с азотни торове, извършва се почвена обработка в междуредията и между дърветата.

Правят се профилактични предцъфтежни пръскания  срещу щитоносна въшка, червен овощен акар, листна въшка, листна бълха, листозавивачки, педомерки и други. При семковите се третира превантивно срещу струпясване по ябълката и крушата, ябълков молец, ябълков цветопробивач и други. При костилковите – срещу бактериален пригор, сачмянка, къдравост по прасковата.

През този месец в градината се настаняват пчелните кошери, за да може медоносните насекоми да подпомогнат опрашването, когато дръвчетата цъфнат.

ПРИ ПЧЕЛНИТЕ КОШЕРИ

пчелар

Прави се осведомителен, а после и главен преглед на пчелина

През март пчелата майка започва да снася яйца – отначало малко – по 20-30 на ден. Но когато работничките започнат да събират цветен прашец и нектар, и да хранят майката с пчелно млечице, тя снася по 1500 яйца на денонощия.

Пчеларите трябва да направят осведомителен преглед на кошерите и пчелните семейства в тях. До края на месеца главен пролетен преглед. Те трябва да определят каква е силата на семейството. Това се разбира по броя на питите. Ако пчелите са много, стопанинът трябва да добави в кошера пити с мед, за да ги подхрани. Добре е този месец  да дезинфекцира кошерите.

 

Още:  Как да си отгледаме репички и магданоз

Резитбата на овошки е важна практика

 

Leave a Comment