17 юни: Любов, смърт и нищо по-малко от Тадж Махал

Мутмаз Махал

Мутмаз Махал

Символът на вечната любов – дворецът Тадж Махал в Агра, е построен заради едно обещание, дадено на днешния ден. Преди 383 години красивата съпруга на моголския владетел Шах Джахан умира при раждане. Преди да склопи очи обаче  Мумтаз Махал моли съкрушения си съпруг да изпълни четири нейни желания. Първо, да построи Тадж, второ – да се ожени отново, трето, да е мил с децата им и четвърто – да посещава гробницата на годишнината от смъртта й.

След две години траур Джахан започва грандиозното строителство. В продължение на 21 години 20 000 души работят на великолепния дворец. Основният архитект бил Истад Уса, а работата е била координирана и с италиански художник.

За хората по света Тадж Махал – мавзолея на Мумтаз Махал се олицетворява със самата Индия. Неговите извити и красиво изградени куполи и големите четвъртити основи около тях са позната картина от стотици туристически брошури и картички. Тадж Махал е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура, изящество, той се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света.

Тадж Махал

Мавзолеят има многобройни символи, скрити в неговата архитектура и планиране. Така например на портата, през която посетителите влизат в парковия комплекс пред мавзолея, е изсечен цитат от Корана, който завършва с думите „влез в моя рай“. На местния език от онова време думите „рай“ и „градина“ са се изписвали по един и същ начин и затова може да се смята, че замисълът на Шах Джахан е да пресъздаде рая на земята и да положи тялото на своята възлюбена в него.

От лявата страна на гробницата е разположена джамия от червен пясъчник, а от дясната страна – нейно точно копие. Целият комплекс е изграден на основата на симетрията – например гробницата е симетрична спрямо гробницата на Мумтаз Махал. Единственото нарушение на тази симетрия е гробницата на Шах Джахан, която е изградена по-късно – след неговата смърт.

Тадж Махал

Leave a Comment