Болести и градушки съсипаха нашите плодове, на тържището край Пловдив останаха вносните

Ягодите загинаха, черешите се нацепиха, само бити от лед БГ кайсии на тържището
Доматите и краставиците на полето са нападнати от мани и цените им през лятото ще са високи, прогнозират търговците

 

„Дъждовете утрепаха ягодите, последните череши се нацепиха, а българска кайсия, не знам защо, ама няма“, обясни търговец от тържище „Родопи 95“ край Пловдив. Дали родната стока ще поскъпне заради наводненията и пролетта, която донесе много болести, продавачът не знае. „Засега повечето зеленчуци падат. И падат яко“, наблегна той.

 

Битите от градушка кайсии

Битите от градушка кайсии

 

Български ягоди на най-голямото тържище в страната наистина няма. Сред стотиците маси, павилиони и складове, АгроПловдив видя точно на две места да се продават. Оказаха се гръцки. Продавачът, заел позиция до входа, ги пробваше на 3.30 лв./кг, а другият, от периферията на тържището, за 2.60.

Черешите са между 2 и 2.50 лева за килограм, но и тяхното предлагане е ограничено. Само допреди десетина дни цената им беше паднала до лев. Последните череши наистина не са екстра качество, доста от плодовете са напукани. Кюстендилски няма. Вчера директорът на земеделския институт в Кюстендил проф. Димитър Домозетов съобщи, че черешите, които зреят в момента, се напукват от валежите. И това става за часове. Той препоръча да не се изчаква окончателното узряване на плодовете и да се берат малко по-зелени. А прибирането да става по най-бързия начин.

Най-евтините кайсии на тържището са родни, от Силистра

Най-евтините кайсии на тържището са родни, от Силистра

Кайсиите на тържището са най-вече гръцки и според количеството им за деня, както и според качеството, вървят от 1.60 до 2.50 лева. Единственият търговец на български кайсии гледаше да се отърве от стоката, като ѝ беше обявил цена 1.30. „От Силистра са, градушка ги е била“, обясни продавачът, седнал на столче до буса си. И отбеляза обективно: „Иначе са вкусни, ама нямат вид.“

Прасковите на тържището са преобладаващо гръцки. Малкото родни са от района на Петрич и Сандански. И тяхната цена е по-ниска от миналогодишната – продават се от 0.70 до 1.40 лева, а нектарините са по 1.60.

Последните хладни дни се оказаха фатални и за цените на вносните дини. Когато е студено, продажбата

Дините са евтини и въпреки това не вървят

Дините са евтини и въпреки това не вървят

им не върви. Само преди месец първите дини от Иран тръгнаха на тържището по 2.20 лв./кг. Седмица по-късно турските ги изгониха с 1.80 лв. След това се появиха гръцките и дините допълнително поевтиняха. В последната седмица вносител от Гърция стоварил 250 тона накуп в тържището, а това количество, заедно с лошото време, смъкнаха цената на 0.40-0.50 лв./кг. И пак не вървят, оплакват се търговците.

Голямото намаление при доматите и краставиците от последната седмица допълнително влоши настроението на тържището. В момента доматите се продават средно за 1 лев, като цената варира между 0.70 и 1.20 лева. Нашето производство продължава да се конкурира с гръцките и турските домати и според търговците именно вносът е причина за поевтиняването. „Миналата седмица доматът струваше към 2 лева“, сравниха продавачите. Краставиците също са поели надолу и днес се котираха за 0.50 до 1.20 лева.

тържище Родопи 95Опитен търговец отбеляза, че падането на доматите може да е временно. „Реколтата от полски зеленчуци е на ръба да се провали заради болести. „Има мана, картофена мана, брашнеста мана – каквото си пожелаете. Хората непрекъснато пръскат и няма спасение. Плодовете гният“, информира продавачът. Според него това лято доматите и краставиците най-вероятно ще са скъпи заради лошото време.

Ако се отбиете в склад на тържището, където продават на килограм подправки, ориз и бобови, търговците ще ви съобщят, че от 4-5 години не са виждали българска леща. Ще допълнят, че български боб има само през септември и свършва за месец, но пък канадският, аржентинският, полският и от други държави, увира добре и е вкусен. Оризът е български и е вкусен, посочват чувалите те. Наш е и нахутът, отглеждат го в района на Садово и Първомай, но пък не се търси особено. Родни са още чубрицата и червеният пипер.

Leave a Comment