Кошмарна година на пчеларите, първата реколта мед загубена

Заради дъждовете пчелите не работеха, когато цъфтяха акацията и рапицата, твърди Николай Гайдов
Николай Гайдов, пчелар

Николай Гайдов

„Тази година е кошмарна за пчеларите за разлика от предишната. Не изкарахме мед нито от акацията, нито от рапицата. Съмнително е, че ще имаме и от липа“, съобщи Николай Гайдов, председател на УС на сдружение „Акация 1899“ в Пловдив. Първата реколта мед е загубена заради обилните валежи, които паднаха докато цъфтяха акациевите дръвчета и маслодайната култура.

Но от два дни пчелите работят, продължи пчеларят. В момента браншът се надява времето да се стабилизира, за да могат медоносните насекоми да съберат нектар от мащерката, детелината и по-късно цъфтящите липи в планината. Слънчогледът също започва да цъфти и пчеларите много разчитат на него. На лавандулата също. По-нататък се надяват и на магарешкия трън.

„Най-вероятно цените на пчелния мед няма да се вдигнат, защото той не се възприема като храна от първа необходимост. Ние усещаме кризата като последствие от падането на доходите на хората. Когато икономиката се развива добре, и медът се продава. Когато се свие, търсенето на нашата стока намалява“, поясни Николай Гайдов. Той обаче уточни, че ако природата продължи да възпрепятства работата на пчелите оттук-нататък, няма начин и медът да не поскъпне, тъй като ще стане дефицитен.

Leave a Comment