С 4 задължителни и 4 доброволни директни плащания фермерите ще получат над 10 млрд. лв.

image_2837112_7С 4 задължителни и 4 доброволни плащания към фермерите ще бъдат разпределени над 10 млрд. лв. до 2020 г. по директните субсидии. Днес в Земеделската комисия бяха обсъждани възможностите.

Едва от 2015 г. България ще прилага многопластовата структура за директни плащания на земеделските производители. Тази година е само преходна и преките плащания за 2014 г. са в размер на 1.255 млрд.

Задължителните схеми, които трябва да прилаган всички държави членки, включително и България, са четири.

Първата е основното плащане на площ и то зависи от размера на заявената за обработване земя. Новото е, че стопаните трябва да имат съответния брой права за плащане, които се разпределят главно през първата година от прилагането на схемата. МЗХ предлага да се използва и преразпределително плащане, което не бива да надхвърля 65% от средното плащане на хектар. Предложението е преразпределителното плащане да не надхвърля 30 ха.

Втората задължителна схема е за зелени директни плащания, които представляват 30 на сто от всички директни субсидии. Те изискват диверсификация на културите, което засяга стопанства с над 100 дка. Тук влизат също и поддържането на постоянни пасища и наличие на екологично насочени площи за стопанствата с над 150 дка. При тях от 2015 г. най-малко 5% от декларираната площ трябва да е заета от екологично насочени площи – земя под угар, тераси, синори, ивици от горски територии и др. 

Младите фермери, които са не само на възраст до 40 г., но и са млади като история на стопанството, ще получат 2% повече директни плащания.

Четвъртата схема е за специално плащане на земеделска култура и тя е памук.

Същевременно страната ни има възможност да избира и още четири схеми по първи стълб на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Едната е т. нар. преходна национална помощ за земеделските стопани.

Втората е плащания на стопанства в райони с природни ограничения.

Третата е схема за обвързано с производството подпомаган.

Четвъртата е опростена схема за дребни земеделски производители.

Кои от доброволните схеми за директните плащания ще избере да използва страната ни, ще научим до края на тази година. Както бе съобщено в парламентарната комисия, през 2014 г. България ще прилага СЕПП и схеми за специфично подпомагане за млечни крави, крави с бозаещи телета, овце и кози.

Управляващите обещават, че ще има субсидии за качествени плодове и зеленчуци, както и национални доплащания за тютюн, говеда, биволи, овце и кози.

И още един много сериозен въпрос трябва да бъде решен скоро – ще има ли таван на преките плащания. Такъв може да се наложи за тези, които получават над 150 000 евро годишно. По него обаче липсва дискусия. 

Leave a Comment