Последната открита централа за ток от биомаса в Пловдивско е близка до „Белла“

Само осем са действащите инсталации за биогаз, съобщи ЕВН
Инсталация за преработка на биомаса  на "Грийн форест проджект" Снимка на "Грийн форест проджект"

Инсталация за преработка на биомаса на „Грийн форест проджект“
Снимка на „Грийн форест проджект“

Въпреки че само в Пловдивска област има десетки инвестиционни намерения за изграждане на инсталации за електроенергия от биомаса, де факто тези предприятия са много малко на брой. От ЕВН България Електроразпределение съобщиха за АгроПловдив, че изкупуват ток само от осем действащи и присъединени централи. При това те не са само в Пловдивска област, но и в областите Пазарджик, Смолян, Ямбол и Хасково.

В Пловдивска област централите са три

– в село Костиево (община „Марица) и две в град Съединение. Останалите са в село Барутин (община Доспат, Смолянска област), в град Пещера (Пазарджишка), в град Сърница (Хасковска) и в село Окоп (област Ямбол), където също има две малки предприятия.

С най-голяма мощност – 4990 киловата, е инсталацията в Костиево.

Тя се намира точно до месопреработвателното предприятие на „Фермата“АД – дружество, което е към групата на „Белла България“. Това съобщи кметът на селото Илия Попов. Инвестицията е на „Грийн форест проджект“АД. Той обясни, че става въпрос за когенератор, който произвежда и топлоенергия за нуждите на завода за колбаси.

Последното присъединено предприятие за производство на електроенергия от биомаса също е на „Грийн форест проджект“. То се намира при входа на Съединение.

От „Грийн форест проджект“ съобщиха, че

стартът на предприятието в Съединение е бил на 23 май 2014 г.

Мощността на централата е 1487 kW. Като суровина предприятието използва силажни култури от

Централата в Съединение

Централата в Съединение

царевица и тритикале. „Работим с една фирма-доставчик, която осигурява достатъчно суровина за работата на инсталацията за период от една година“, обясниха от дружеството. По данни на доставчика на оборудването „Грийн форест проджект“ очаква годишно производство на електроенергия между 8 000 – 8 300 часа.

Второто съоръжение за биогаз в Съединение е с малка мощност от 27 киловата.

В село Окоп, област Ямбол се наричат в някои доклади „самоделни“. Те са две и също са със слаби мощности от 330 и 400 киловата. Останалите предприятия са в Пещера с мощност 1480 киловата, с. Барутин, община Доспат – 1500 kW и град (отскоро община Сърница) 1300kW.

Най-големият пловдивски инвеститор „Грийн форест проджект“АД

е регистриран през януари 2011 г. със съдружници холандската „Импала инвест“ и Яков Джаров. В момента като съдружници с равни дялове са записани Венцислав Георгиев, който неофициално е един от собствениците на хранителната компания „Белла България“ и Димитриос Винтзилеос. Според последния публикуван в Търговския регистър финансов отчет, който е за 2012 г., дружеството работи на загуба.

„Инсталациите за преработка на биомаса са изключително скъпи. Разходите докато се стигне на етапа изработване на работен проект могат да достигнат 500 000 лева“, коментира Стоян Тенчев, председател на НСНЕ „Екоенергия“. Изплащането на инвестицията може да продължи дълги години особено при сегашната несигурна политика на ДКЕВР, която сякаш е цели да изгони всички инвеститори от ВЕИ сектора. При всички положения

изграждането на централа за използване на биомаса струва над един милион лева,

посочи Тенчев.

Наскоро зам.-министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че инсталациите за производство на електро и топлоенергия от биогаз ще са хит през следващия програмен период. По новата Програма за развитие на селските райони ще се отпускат до 3 милиона евро субсидия за преработка на биомаса от оборски тор. От ПРСР напълно е отпаднало финансирането за създаване на фотоволтаични паркове.

България е доста изостанала в световен мащаб по отношение на създаването и експлоатацията на инсталации за биогаз, показват данните на международни енергийни организации. Първите биогазови инсталации са направени в Индия още през 1859 г. В момента по приблизителни данни в Германия има 1000 инсталации, в Австрия – 200, в Швейцария – 100, в Корея – 30 000, в Индия – 500 000 и в Китай – 7 милиона.

(Чии са инвестиционните намерения за изграждане на централи за преработка на биомаса в Пловдивска област, можете да видите тук.)

Към момента фиксираната от ДКЕВР преференциална цена

за продажба на електроенергия е най-висока за централи до 150 kW, работещи чрез индиректно използване на биомаса от растителни и животински субстанции. Тя е 432,81 лв. за мегаватчас.

Най-евтино се изкупува електроенергията от инсталации, които работят с енергийни култури с инсталирана мощност до 5 MW – 185.99 лв.

Свързани публикации: Фермери и други вдигат пет инсталации за биогаз в Пловдивско

Инвеститор от Белозем ще произвежда елеленергия от оризови отпадъци

Фермери от Хисар правят електроцентрала с биомаса

 

 

 

 

 

Leave a Comment