От днес пенсиите нагоре, токът и парното също

пенсионериОт днес, 1 юли, пенсиите се вдигат нагоре средно с 8 лева по швейцарското правило. Увеличението е с 2.7%. От днес също така поскъпват електроенергията, парното и топлата вода. Единствено цената на природния газ пада с малко под 2 процента.

Вдигането на пенсиите по швейцарското правило се получава като се сумира половината от инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход през миналата година.

За максималния размер на пенсиите увеличението ще бъде много по-голямо. Т. нар. таван на пенсиите скача от 770 на 840 лв. Причината е, че той трябва да е 35 на сто от максималния осигурителен доход, който пък в началото на годината скочи от 2200 на 2400 лв.

Така за 11 200 българи вече няма да има ограничение и те ще получават действителния размер на пенсиите си за стаж и възраст.

Въпреки че цената на природния газ, който е основното гориво за топлофикациите пада минимално, те ще продават топла вода и парно на по-високи цени.

От днес в Габрово ще плащат по-скъпа топла вода с близо 7%, в София увеличението е с близо шест на сто, а за абонатите в Пловдив, Варна и Враца – увеличението прехвърля 5%. По-евтино ще е парното в Плевен, Перник и Бургас.

Токът поскъпва с две на сто, като най-голям е ръстът за абонатите на ЧЕЗ. Най-малко ще е увеличението за абонатите на ЕВН – под един процент, а за абонатите на Енерго про – дневната тарифа скача с 2,5%, а нощната с малко над процент.

Цените на тока са определени за едногодишен период, въпреки че миналата седмица шефът на регулатора Боян Боев даде заявка, че цената може да скочи още от 1 октомври, а сметки да се правят на всеки три месеца, подобно на цените на природния газ, парното и топлата вода.

 

Leave a Comment