Трапеза с фермерски ястия от Стара планина нахрани гостите на МЗХ

Достъпът на стопаните до пазара стана по-пряк благодарение на промените в Наредба 26, припомни министър Греков

Ути Бъчваров готви балкански ястияТрапеза с вкусна балканска храна, приготвена от Ути Бъчваров, направи двора на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по-пъстър и пълен с ухания днес по обед. „Пожелавам успех на проекта „За Балкана и хората”, защото каузата да се подкрепят малките планински ферми означава да се запази автентичният български вкус, да се даде смисъл на хората да останат в тези райони и да се опазят богатствата на природата ни.“ С тези думи аграрният министър проф. Димитър Греков поздрави проекта за популяризиране на балканските автентични храни на фондация „Биоселена“.

Земеделският министър бе горд да поясни, че прекият достъп на фермерите до пазара е станал по-възможен по време на краткия му мандат, който се очаква да приключи към края на този месец.

Ути Бъчваров готви балкански ястия„Благодарение на промените в Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход производителите на традиционни български продукти вече имат по-големи възможности за директен достъп до потребителите,“ коментира министър Димитър Греков. С измененията в наредбата се завишават количествата на прясна и охладена морска и сладководна риба, суровото овче, козе и биволско мляко, които стопаните могат директно да продават. Разширява се и обхватът на територията, в която стопаните могат да продават директно стоката си. Директната доставка на месо от дивеч до крайния потребител или обект за търговия на дребно вече може да става на територията на цялата страна. Освен това стопаните могат да произвеждат и продават млечни продукти в мобилни мандри и подвижни хладилни витрини „, обясни по време на обяда проф. Греков.  

 

Leave a Comment