Мирослав Николов и Виолета Александрова вероятно ще избегнат уволнението си от фонд „Земеделие“

Управителният съвет не е свикан коректно, казаха те
Мирослав Николов, а зад него зам.-шефът Виолета Александрова

Мирослав Николов, а зад него зам.-шефът Виолета Александрова

Най-вероятно изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова ще избегнат освобождаването от постовете им днес на насрочения Управителен съвет. В студиото на бТВ те заявиха, че заседанието не е свикано коректно и според правилника, който повелява четири дни предварително да се знае дневния ред.

Двамата шефове на фонда, наречени от председателя на РЗС Яне Янев „семейството“ обясниха, че в последните дни наблюдават подмяна на членовете на УС на ДФЗ. Тези, които са от квотата на БСП се подменят с хора на ДПС. „Министър Греков е от квотата на ДПС“, посочи Виолета Александрова.

Според Александрова смяната им цели да се отклони вниманието от големия гаф на министерството, че все още липсва сертифициращ орган. Липсата му поставя под заплаха 1.180 млрд. евро, за проекти, одобрени в периода октомври 2012-октомври 2013 г. плюс още 1.3 млрд. евро от тази година. Застрашени са парите и по новата ПРСР, каза зам.-директорката на фонда. Сертифициращият орган трябва да препотвърди проверките на проектите, извършени от фонда.

Мирослав Николов обясни, че е сигнализирал министър Греков за проблема с писмо, изпратено на 27 януари, а отговорът бил, че каквото е нужно ще бъде направено.

От министерството наскоро съобщиха, че са провели конкурс за избор на сертифициращ орган, но резултатите от него се обжалват от фирмите, които не са го спечелили. И това забавя процедурата по назначаването на избраната компания.

По повод „натиска“, оказан от министъра върху изпълнителния директор на фонда за проект на фирма „Греком“, Николов посочи, че в телефонен разговор по друг повод, проф. Греков вметнал, че братовчед му му се смее, че уж е министър, а не може да разреши проблемите, свързани с проект на тази фирма. Проектът бил за лозя и на стойност 110 000 лева. За одобряването му липсвали някои документи, които впоследствие били представени, а проектът одобрен.

Мирослав Николов обърна внимание, че министър Греков има 34% участие във въпросното дружество. След като станал министър обаче, той замразил съдружието си. Директорът на фонд „Земеделие“ посочи, че като обезпечение по кредита, взет за изпълнение на проекта, стои апартамента на проф. Греков. А лозята са върху земи, които също са негова собственост.

Шефът на ДФЗ потвърди, че министърът му се е обаждал и за други проекти, но призна, че не знае те да са свързани с определени важни хора. „Когато има натиск, проблемът е в самия проект“, поясни Александрова.

Тя отрече двамата с Николов да живеят на семейни начала. „Работим заедно по 16 часа на ден, но това не ни прави семейство“, каза Александрова.

Двамата с Николов са имали обща фирма, която е консултирала общините по проекти, но тя е замразена, стана ясно при разговора.

„Не се страхувам да бъза освободен. Свършили сме си работата“, посочи Мирослав Николов. Александрова допълни, че в момента се подписват договори по мерки 311 и 312, а по 121 не се подписват по вина на министерството.

Свързани публикации: БАБЕП предлага юридическа подкрепа срещу нарушения на ДФЗ по мерки 311, 312 и 121

Шефът на фонд „Земеделие“ атакува челно министър Греков

Греков иска оставката на шефовете на фонд „Земеделие“ на 3 юли

Ивайло Здравков: Оставката на фонд „Земеделие“ е най-добрата новина

 

 

 

Leave a Comment