Точно сега пръскате срещу шарения гроздов молец

Влажното и негорещо лято благоприятства развитието на вредителя

шарен гроздов молецТочно тези дни е моментът лозарите да пръскат срещу гъсениците на шарения гроздов молец. В последните дни на юни започва излюпването на второто поколение, съобщиха от“Растителна защита“ – Пловдив към Агенцията по храните. Именно гъсениците са тези, които могат силно да намалят реколтата. 

Шареният гроздов молец снася яйцата на второто поколение по ягоридата (неразвития грозд) и те могат да се забележат като бели мънички капки, приличащи на восък. Когато се излюпят, гъсениците започват да се хранят със зърната, като ги оплитат слабо в тънки копринени нишки. Вгризването им в тях оставя малка тъмна дупка, а при влага именно тя става причина за развитие и на болестта сиво гниене.

Неприятелят напада  с предимство десертните сортове  с  мискетов аромат и  светла ципа  на  зърното – Мискет ОтонелБолгар  и др.

В години на топло и горещо лято се смята, че второто поколение на гроздовия молец не вреди толкова силно, тъй като при жегите яйцата трудно оцеляват. Предвид на очакваните превалявания през юли и прогнозите, че максималните температури няма да надхвърлят 38 градуса, може да се очаква, че вредителят ще е по-активен този месец. Затова – пръскайте!

Прагът на икономическа вредност при десертните сортове е  6-7 гъсеници на 100 реси. При винените е 11-12 гъсеници  на 100 реси.

При доказан праг на вредност трябва да се  извърши първо пръскане срещу гъсениците на второ поколение в периода 4-6 юли. То да се повтори след 10-12 дни.

Срещу вредителя може да се използва един от следните препарати в посочените дози:

Нексид 015 КС 0.03%
Релдан  40 ЕК 0.12%
Нуреле Д 0.05%
Вазтак НОВ 100 ЕК 0.0125%
Кораген 20 СК 0.018%
Суми Алфа 5 ЕК 0.025
Карате зеон 0.02%

Leave a Comment