Михаил Екимджиев и НПО ще поискат оставката на Сотир Цацаров

Михаил ЕкимджиевПловдивският адвокат Михаил Екимджиев съобщи днес по Нова телевизия, че той, заедно с неправителствени организации (НПО) ще внесат писмо до Висшия съдебен съвет, с което ще поискат оставката на Главния прокурор Сотир Цацаров. Необходимо е една трета от състава на ВСС да поиска да се постави въпроса за разглеждане, а поне две трети да гласуват, поясни Екимджиев. „Трябва да си отвоюваме тази институция“, каза адвокатът.

Той посочи четири причини, поради които Главният прокурор трябва да бъде отстранен от поста. Първо – Костинбродския случай в деня за размисъл преди парламентарните избори миналата година.

Второ, образуването на проверка срещу президента Росен Плевнелиев по сигнал на Николай Бареков преди евроизборите. „Това е едно от най-тежките престъпления по служба“, каза Екимджиев.

Третата причина е арестуването на т.нар. „убийци“ на Делян Пеевски. След освобождаването им от ареста, Цацаров каза: „И тук сгрешихме“, цитира го адвокатът.

Четвъртата причина е в това, че според Екимджиев прокуратурата и ДАНС са разклатили банковата система. По заповед на прокуратурата в офисите на Корпоративна търговска банка бе извършена показна проверка. Освен това имаше контролирано изпускане на информация, че подуправител на Централната банка е обвиняем.

Leave a Comment