Метеоролозите не очаквали убийствената градушка в София

Агенцията за борба с градушките не реагира, тъй като е забранено да се стреля над населените места
Снимка на бТВ

Снимка на бТВ

Метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН заявиха, че не са очаквали градушката, която се изсипа след 17 часа в столицата. Те прогнозират, че в следващите часове над Северозападна България отново може да се разразят гръмотевични бури.

„Подобни явления имаше и към Врачанско и на места във Северните Родопи. Към 15.30 активността започна да заглъхва, но до среднощ в Северозападна България ще има нови превалявания и гръмотевици. Очаквахме гръмотевични бури, но градушка – не”, заяви пред „Блиц“ Орлин Лазаров, дежурен метеоролог към БАН.

Градушката с големина на яйце в София нанесе най-огромната щета – уби човек. Бурята събори дърво в Борисовата градина, което падна върху 70-годишен мъж и го остави на място. Столицата бе блокирана от наводнените булеварди и улици, ледените късове счупиха предното стъкло на трамнай, има много счупени прозорци в жилищните и административните сгради.

Агенцията за борба с градушките не е реагирала, тъй като не ѝ е разрешено да стреля ракети над населените места. Тя опазва земеделските посеви и насаждения. Съвсем друг е въпросът дали агенцията е разполагала с ракети. Преди края на месец май градушкарите изразходиха снарядите, определени за цялата година. Министерският съвет гласува да се отпуснат извънредно 2.5 млн. лв. за закупуване на ракети, но месец по-късно се разбра, че държавата не е превела гласуваните средства. Преди десетина дни министерството на земеделието отпусна 1.2 млн. лв. за поръчка на нови ракети. След като получи тази сума, противоградната агенция замълча.

Leave a Comment