10 юли: Денят на тишината в памет на аватара Мехер Баба

10 юли е обявен за Денят на тишината в памет на индийския мистик, нарекъл себе си аватар, Мехер Баба.

Мехер Баба

Мехер Баба

Той е живял от 1894 до 1969 г. и е оставил след себе си много мъдрости, описан в книги. На 10 юли 1925 г. е взел решение да не говори, за да чуе в тишината истините за живота, които гласът отнема. Контактувал е с учениците си с жестове и като е писал на дъска.

Ето и някои мисли на Мехер Баба, споделени от сайта dzenx.com:

Груби сте, защото нямате вътрешна светлина. Вечер камъните са студени. Когато има вътрешна светлина, човек е мек, топъл, нежен. Щом загуби тази светлина, става студен и груб.
***
Един ден Мехер Баба попитал учениците си следното:

– Защо хората викат,  когато са ядосани?

Учениците помислили известно време и започнали да отговарят:

– Защото губим спокойствие – казал един – за това викаме.

– Но защо трябва да крещим, когато другият човек е съвсем близко до нас? Не е ли възможно да говорим по – тихо,  защо трябва да викаме,  когато сме ядосани? – отново питал Мехер  Баба.

Учениците давали всякакви отговори, но нито един от тях не задоволил Мехер Баба.

Накрая той започнал да обяснява:

Когато двама души са ядосани, сърцата им се раздалечават. За да преодолеят това разстояние трябва да крещят,  за да се чуят. Колкото по-ядосани са,  толкова по-силно  ще трябва да викат, за да преодолеят това огромно разстояние между тях. 
***
 А какво става с хората, които се обичат? Какво се случва, когато двама души попадат в любовта?
–  Те  не викат,  внимателно си говорят… Защо?  Тъй като сърцата им са много близко. Разстоянието между тях е много малко. 
Какво се случва, когато любовта между тях се задълбочи още повече?  
–  Те не говорят, само си шепнат и се потапят все по-надълбоко в любовта. Накрая идва момент, в който няма нужда да си говорят, те се разбират само с поглед и това е всичко. Така е, когато двама души са близки и се обичат!
***
След това Мехер Баба казвал:
Когато спорите помежду си,  не позволявайте вашите сърца да се раздалечават, не казвайте думи, които ще ви отдалечат един от друг, защото ще дойде ден, когато разстоянието  между вас ще стане толкова голямо, че няма да можете да намерите обратният път.
***
За да ти се даде онова, което искаш, трябва да има мнозина, които да мислят добре за теб и да те обичат.
***
Всички искате светът вън от вас да се оправи. Светът вътре у вас трябва да се оправи.Тогава и външния свят ще се оправи.
***
Някой казал нещо лошо по ваш адрес – не се тревожете, вашият мир струва много повече от това, което е казал някой. Изреченото от него е за негова сметка.

Leave a Comment