Николов и Александрова: Още сме в ръководството на фонд „Земеделие“

Защо вчера бродеше в коридора по време на Управителния съвет зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, попита зам.-директорката
Двамата ще оспорват пред съда решението за освобождаването им

Мирослав Николов Виолета Александрова„Все още сме в ръководството на Държавен фонд „Земеделие“, заявиха тази вечер пред БНТ шефът на институцията Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. Те са уверени, че днешното заседание на УС на фонда, което ги освободи, не е легитимно. Четири дни преди свикването на управителния съвет, това трябва да е оповестено, заедно с дневния ред точка по точка. Николов и Александрова не знаят кой е присъствал на днешния съвет, който гласува оставките им и избра Явор Гечев за временен директор. Не са наясно имало ли е кворум и дали са се събрали 8 човека при гласуването. Двамата заявиха, че ще оспорят решенията в съда. 

„Министър Греков няма нито един фактически мотив, с който да поиска оставката ми“, заяви Мирослав Николов. Той обясни, че проектите по мерки 311 и 312 са били забавени още преди последното ръководство да поеме фонда. То бе назначено на 7 ноември 2013, а проектите по двете мерки е трябвало да бъдат разгледани до края на юли 2013. През ноември и декември служителите на фонда са се втурнали да спасяват общинските мерки. Оттам нататък през тази година е започнало разглеждането на документите по двете мерки. На 30 юни те са били подписани.

За проектите по мярка 121 двамата обясниха, че седем месеца чакат министерството да прехвърли средства от Гаранционния фонд към мярка 121.

„Винаги сме били консенсусни хора“, отговори на въпроса нямало ли е начин ръководството на ДФЗ да се помири с министър Греков Виолета Александрова. „За какви компромиси може да става дума, щом като седем пъти се е искала нашата оставка на заседания на УС на фонда“, попита тя. И поясни, че в понеделник при премиера Орешарски тримата – Греков, Николов и Александрова, са се разбрали да работят заедно в полза на земеделските производители. А на следващия ден, във вторник, министърът открил Управителния съвет с първа точка – оставка на ръководството на фонда.

„Бях отишъл с двамата си заместници и с главния счетоводител, но те бяха изгонени“, посочи Николов. Всички от УС подали оставки. А в това време по коридорите „бродел“ зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, допълни Александрова.

Според Мирослав Николов отнетият достъп до класифицирана информация не би попречил на работата му като шеф на фонда. Според него обаче участието на ДАНС в конфликта е „политически рекет“. Той смята, че институцията се използва за разчистване на пречките. „ДАНС да не е служба за репресия“, попита той.

На въпроса защо се е получил конфликтът, Виолета Александрова изрази своята гледна точка: „В момента са спрени европейските програми „Околна среда“, „Регионално развитие“ и „Конкурентноспособност“. Единствено Програмата за развитие на селските райони раздава свежи пари. Това не е ли основание“, попита тя.

Най-големият проблем на България в момента е липсата на сертифициращ орган, обявиха събеседниците. От октомври 2012 до октомври 2013 г. са раздадени 1.180 млн. евро по ПРСР. Разходите са направени, парите са изплатени, но без да се произнесе сертифициращият орган, Брюксел може да не ги плати и те да останат за сметка на държавата. Така и не се намери начин от май 2013 г. досега да се избере сертифициращия орган, възкликна Александрова.

Leave a Comment