Лидерите на протеста готвят програма в Габрово

В Пловдив инициаторите се срещнаха в Кючук Париж, за да обмислят стратегии

В Габрово се събраха днес лидерите на протестите от 35 града в страната. Това е втората национална среща след проведената преди две седмици в Сливен. 70-те делегати бяха пропускани по списък, като всеки участник трябваше да попълни декларация, в която да заяви членува ли в партия. Предварителният списък стана повод за неразбория преди началото на срещата, тъй като групата, пристигнала от Благоевград, не беше включена в него. След кратки и остри разговори, благоевградчани все пак бяха допуснати в залата. На заседанието не бяха допуснати медии. Целта на срещата е да се направи програма за бъдещите действия и протестите да бъдат координирани като искания.

в Пловдив

Утре в 15 часа на Гроздовия пазар в Пловдив ще се съберат за протест срещу кмета Иван Тотев търговци и рокери

В Пловдив също имаше събиране на Инициативния комитет на протестиращите. И те избраха да се срещнат при закрити врати в хотел „Интелкооп“ в „Кючук Париж“ (зад СОУ „Константин Величков“). Инициаторите обсъждат промени в Избирателния кодекс, реда, по който се провеждат изборите и как да се премахнат монополите. Утре в 11 часа отново ще има общоградски протест на Централния площад. В 15 часа пък ресторантьори, бизнесмени и други представители на малкия и среден бизнес ще се съберат на Гроздовия пазар, заедно с рокери. Следобедният протест е с много ясна цел – оставката на кмета Иван Тотев заради увеличените с 15 до 40% местни данъци и такси, и свръхголямата активност на общинските структури, които налагат санкции.

Протести с различни искания текат в момента в страната. В София демонстрантите се събраха пред Централна гара. Те са от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Основното  им искане е да не се продава „БДЖ – Товарни превози“ преди да минат изборите.  Те настояват държавното предприятие да не се продава, а дългът му да се финансира от единствената родна банка – Българска банка за развитие. Хората настояват за генерални промени в транспортната политика.

В Бургас протестът тръгна от площада пред Съдебната палата . И там групата недоволни поиска да се отмени решението за продажба на „БДЖ – Товарни превози“, а също и това за приватизацията на пристанище Бургас. Ораторите казаха, че е престъпление да се продава пристанището, което няма финансови проблеми и реализира печалби. „Докога ще разпродавате България?”, викаха демонстрантите. Те преминаха през главната улица „Александровска“, стигнаха до Централната гара и оттам продължиха към пристанището.

Жителите на Варна отново окупираха сградата на общината с основно искане за разпускане на Общинския съвет. Желанието на варненци е когато се провеждат избори за клет, те да се събетаят и с избори за нови общински съветници. След това групата се отправи по познатия маршрут към централата на „Енерго-Про“, където започна да скандира „Мафия“ и „Оставка“.

Видин също бе огласен от виковете на десетки граждани, които се събраха пред Спортната зала на града. Митингуващите настояваха за участието на гражданите във властта и строг контрол на държавните структури над монополите.

 

 

Leave a Comment