13 юли: Харисън Форд – дърводелец и философ, но най-известен като Индиана, става на 72

Харисън Форд днес посреща 72-я си рожден ден, куцукайки със счупения си крак в ранчото в Джаксън Харисън Форд Хоул, Уайоминг. В края на миналия месец актьорът претърпя инцидент при снимките на Седми епизод на „Междузвездни войни“, но както от Дисни увериха, той няма търпение да се върне на снимачната площадка. Работата по филма ще се поднови през август, за да може милионите фенове на Star wars да имат щастието да срещнат премиерата на 18 декември 2015 г.  Разбира се, Форд ще е капитан Хан Соло – образът, който го направи световно известен, когато бе на 35 години.

Харисън Форд може би щеше да отдаде най-енергичните си години от живота като отличен дърводелец, ако Джордж Лукас не го бе забелязал.

Преди това намеренията му са да стане философ. Затова след дипломирането си той записва английски и философия в колежа в Уисконсин. Но, явно не е бил привлечен от науката, тъй като три дни преди да се дипломира, го изключват, защото не представял писмени разработки.

Междувременно Форд не спира да играе на любителски сцени. Затова след преднамерения провал в колежа, той заминава с първата си съпруга в Холивуд. Въпреки че подписва договор с две големи филмови компании – Колумбия и Юнивърсъл, на актьора просто не му върви. Той получава малки роли в непопулярни филми, парите не му стигат и именно тогава изучава дърводелския занаят. Става много добър в него и е затрупан от поръчки. Но тогава Лукас се намесва и му променя съдбата. За щастие на киното и зрителите. Защото представяте ли си що за история биха разказали филмите с Индиана Джоунс без Харисън Форд! И дали въобще щяхме да чуем за тях!

Най-великите живи режисьори показват на света Харисън Форд. И това са Лукас и Стивън Спилбърг.Харисън Форд

 

Но Форд определено си има заслуги, за да бъде забелязан. Първо, притежава невероятно обаяние. Уж не е красив, уж е с белег, няма впечатляващи бицепси. Но пък е стопроцентов мъж с фино и свежо чувство за хумор. каквато и да е ролята му, изглежда силен и независим. Помним го още в „Беглецът“, „Еър Форс 1“, „Прозрачно минало“, „Сабрина“ и в много други ленти.

Има три брака и четири деца, като последно и вече над 10 години живее с Калиста Флокхарт. Баща му е бил с германско-ирландски произход, майка му – еврейка, имигрант от Русия.

 

Leave a Comment