17 юли: Щастието е ценно с това, че е рядкост

Мама Меркел стана на 60

Ang-MerkelНа 17 юли Ангела Меркел има рожден ден, а тази година става на 60. Световните лидери няма да забравят да я поздравят, а Германия със сигурност ще отпразнува годишнината на своята „мути“ (мамче). „Най-влиятелната жена на света“, както я класира неведнъж „Форбс“, управлява за трети път Германия – най-силната икономика на Европа, „локомотивът“ на ЕС. И начинът по който се справя, носи спокойствие на немците.

Меркел е уникална личност с това, че както може да вика за немския футболен отбор в Бразилия, носейки чантата си с форма на футболна топка с цветовете на националното знаме, така може и да седне на преговори с Обама или Ши Джинпинг. След това може да прескочи до супермаркета да напазарура, а вкъщи да препаши престилка и да сготви. Тя не залита по маркови тоалети и сигурно по-внимателно си избира тигана, в който ще готви отколкото тоалета, който ще облече при среща на върха.  Но пък си пада по операта.

Ангела Доротея Краснер, момичето от Източна Германия, всъщност е искало да стане фигуристка. Но после се е влюбило в образа на Екатерина Велика. Освен това Ангела е умеела да упражнява математиката и е станала доктор по физика. След обединението на двете Германии, се е оказало и доказало, че има качества на политик.

В интервю канцлерът на Германия споделя: „Като всеки човек съм щастлива само в малко, понякога много кратки моменти, например при една разходка в прекрасно време. Щастието е нещо, което изпитвам преди всичко в личния си живот, за което съм и благодарна. Щастието е ценно в живота и поради това, че е рядкост. Моето основно настроение сега е задоволството.“

При посрещането на последната Нова година Ангела Меркел се обърна към нацията с пожеланието: „Да бъда по-смел“ – това трябва да е мотото на всеки един от нас през 2014 година.“ Така тя благодари на всички, които вече действат по този начин: на онези, които са основали нова фирма, на онези, които са показали своя талант в изкуството, спорта и занаятите; на онези, които са постигнали успехи в професията или са показали гражданска смелост.

И няма защо да се чудим, че немците я наричат Мама Меркел. Всяка държава се нуждае от своята майка, а Германия вече я има.

Leave a Comment