Синият език по овцете обхвана вече пет области

Частните ветеринари са изолирани от дейностите за ограничаване на заболявнето

овцеБолестта Син език при овцете завзема все по-голяма територия. Огнища на заболяването вече има в пет области – Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково и Смолян, съобщава в. „Преса“.

За пръв път Синият език бе установен при овцеферма в ивайловградското село Мандрица, област Хасково на 30 юни. Местните ветеринари от Агенцията по храните взеха необходимите мерки, за да стопират заразната болест и затвориха пазарите за животни в още три общини – Елхово, Болярово и Тунджа.

В общо 26 селища са установени към днешна дата заболели от син език овце. Животните са между 40 и 50.

Големият проблем на ветеринарите е, че болестта се разпространява чрез комарите, които са особено активни в жегите и преминават през всякакви карантинни бариери. Възприемчиви към заболяването не са само овцете, но също говедата и козите.

У нас болестта се появява за четвърти път от 1999 г. насам, когато е имало 1000 огнища.

В районите, поставени под карантина, е забранено движението на животни, пръска се срещу комари и се взимат кръвни проби.

От Българския ветеринарен съюз се оплакват, че в момента срещу заболяването са впрегнати само държавните ветеринари, а агенцията не е ангажирала частните доктори. „Само те трудно могат да се справят със заболяването, което бързо се разраства“, коментира пред „Преса“ председателят на БВС д-р Трифон Цветков.

 

 

Leave a Comment