Малините са все по-малко и все по-дребни? Подмладете ги!

Растението не бива да остава по-дълго от 12 години на едно място

Ако не сте доволни от тазгодишната реколта от малини, не търсете причината във времето, а си малина спомнете от колко години ги отглеждате. Ако са изминали над 12 години от засаждането им, значи е време да ги подмладите.

Остарелите коренища изпълняват все по-трудно функцията да хранят растението. Освен това са по-слабо издържливи за зимните студове и по-лесно достъпни за патогени и вредители. Те все по-трудно образуват и нови издънки. Настъпва момент, когато добивите съвсем намаляват.

Плодородието на малините може да се възстанови като се премахне старото коренище. По такъв начин се възстановява растежът.

malinaИзберете най-добрите храсти и с права лопата се опитайте да ги извадите заедно с корените. Старата почвата леко, но старателно се отърсва, за да не се наранят корените. След това потопете растението в кофа с вода за около 30-40 минути. В калната каша добавяте вода с тор и хумусна почва, така че сместта да стане като течна сметана. Следващото, което трябва да направите е да разделите коренищата на отделните стъбла и слабо да ти подрежете.

Добре е да смените старото място, където до момента са растяли малините. За целта предварително трябва да сте подготвили новия терен, върху който да има дупки с размери 30х30х30 см.

Когато ги засаждане на новото място, изсипвайте в дупката и част от кашата, а после дозасипете с почва, която накрая трябва да утъпчете около растението. Направете и пръстен около него и обилно полейте с вода.

 

Leave a Comment