Цените на морето падат, летовниците отчайващо малко

В разгара на сезона хотелите стоят незапълнени въпреки офертите за 50% намаление

пуст плажВ разгара на летния сезон хотелите по Черноморието обявиха намаления. В сайтовете за колективно пазаруване се появиха с оферти „-50%“. Драстичният спад обаче не привлича туристи, коментират от туристическия бранш.

Всяко пето легло по Южното Черноморие е празно. Никой не помни подобен отлив на летовници, и то в разгара на сезона, съобщава вестник „Стандарт“.

Миналата година по това време южните курорти бяха задръстени от туристи, беше чудо да се намери свободна стая. В момента положението е отчайващо, а от началото на август против всяка логика се очаква свободните места да се увеличат.

Единствено в къмпинг „Нестинарка“ всички апартхотели са заети почти на 100% до края на юли.

На север също отчитат по-слаба заетост на базата спрямо същия период на миналата година. В момента хотелите в Балчик са пълни едва между 60 и 75 на сто, докато миналата година по това време заетостта е била 85 на сто, обяснява  Десислава Кирякова – представител на БХРА в морския град и управител на хотел. Там също пробват да привлекат туристи с по-ниски цени. 10 на сто отстъпка при записване „в последната минута“ предлага четиризвездният „Реджина Мария“, както и тайна оферта, от която до 25 август могат да се възползват клиенти на най-големия интернет сайт за резервации на ваканции booking.com.

Причините за слабия сезон не са една и две, коментират хотелиерите.. От една страна са лошото време и наводненията, които прогониха много от туристите. От друга страна, има голям отлив и от западни летовници. Кризата в Украйна пък нанесе допълнителен удар и намали резервациите както от Украйна, така и от Русия. Последното наводнение преди седмица в община Приморско засегна почти цялото южно крайбрежие. Мътилката от придошлите реки се разнася от Созопол до Синеморец и хората се страхуват да влизат във водата. Информацията за зараза в морето край Варна пък, която бе раздухана от румънските медии, допълнително изгони туристите от Северното Черноморие. „При нас, а и при колеги, имахме анулирани резервации от румънци, руснаци, дори и българи“, продължава Десислава Кирякова.

Според нея профилът на туриста се променя. „Това, което забелязвам и в нашия хотел – има по-слаб интерес към записвания за екскурзии и други мероприятия. Донякъде отдавам понижението на записванията за почивки при нас и на факта, че до средата на юли бе и световното първенство по футбол.“ 

Leave a Comment