690 проекта по „Модернизиране на стопанствата“ са пред финал

Докладът за над 3500 документи, открити в кабинета на бившия шеф на ДФЗ, ще бъде предаден на прокуратурата

Скоро ще приключи договарянето по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По мярката вече има 690 проектa, които са на финален етап. С тях ще приключи обработката на всички проекти, подадени по време на приема през 2013 г. Това стана ясно на пресконференция на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Фонда днес, в която участваха ръководствата на двете ведомства. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” – РА Атанас Добрев съобщи, че през последните 4 дни са платени около 15 млн. евро по ПРСР. „Успяхме да подпишем и 47 договора по мярка 121, повечето от които са на биостопанства“, посочи той.

В максимално кратки срокове ДФ „Земеделие” – РА ще съгласува всички общински търгове. Само за последните четири дни бяха одобрени 84 вече проведени тръжни процедури на общини и 34 предстоящи обществени поръчки. Подписани са и 60 окончателни анекса към договори на общини, включително по Ос 4 – ЛИДЕР.

пресконференция МЗХ и ДФЗ

По време на пресконференцията министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков съобщи, че е изготвен доклад за състоянието на ДФЗ, който ще бъде предоставен на прокуратурата. „Бяха разгледани близо 3 593 документа, открити в стаите на изпълнителния директор и зам. изпълнителния директор. Докладът е в рамките на близо 180 страници. В него са описани всички констатации на експертите от Фонда и взехме решение докладът да бъде предаден на прокуратурата”, подчерта министърът.

За да има повече прозрачност пред обществото от следващата седмица в сградата на ДФ „Земеделие” – РА ще има приемна за бенефициенти, а на по-късен етап ще бъдат сформирани и мобилни групи в страната, каза още Добрев.  

 

Leave a Comment