Новозеландските фермери се жалват от ниските цени на млякото

крави на полянаФермерите в Нова Зеландия се жалват от непрекъснато падащите цени на млякото, информира порталът agrarheute.com. Проблемите на пазара се допълват от затишието на китайския внос и силната новозеландска валута.

По време на последния аукцион на глобалната млечна борса на 15 юли беше регистриран нов силен спад в цените на основните млечни продукти.

Според експерти на Australian and New Zeland Banking безразсъдно високия курс на новозеландския долар носи риск за икономиката на двете страни. Заради силната валута местният преработвателен концерн Frontera определи изкупната цена на млякото за 2015 година на 7 новозеландски долара (4,53 евро) за килограм.

От банката подчертаха, че очакват спада на цените да продължи и припомнят тяхната прогноза за изкупната цена от 6,25 NZD (4,04 евро) за килограм. Ситуацията на пазара зависи от това, какво ще се случи с американския долар. В зависимост от това как се котира новозеландската валута, цената на млякото на борсата може да стигне 6 NZD или 3,88 евро за килограм. Подобна позиция изразиха и експертите от Westpac. International Bank. Според тях влияние върху пазара оказват някои фактори като забавянето на китайската икономика. Това води до спад в търсенето на мляко във време когато предлагането е много голямо. Както е известно Китай е най-големият пазар за новозеландско мляко.

Още преди последната сесия на Global Dairy Trade участниците на пазара очакваха нов спад на цените с оглед на това, че в девет от последните десет търга се регистрира спад в цената. Само в Нова Зеландия млякото се е обезценило с 34%. Dow Jones съобщава, че ниските цени на млякото се отразяват на икономиката на страната. Припомняме, че при последната сесия най-много поевтиняха основни суровини за китайския пазар като пълномасленото и обезмасленото мляко на прах. Цените им се понижиха съответно с 10,9% до 3088 долара за тон и със 7,1% до 3 516 долара за тон.

Причина за силната новозеландска валута през последните година стана икономическата стабилност на страната и нарасналата и привлекателност за инвеститорите. Новозеландският долар през тази година е сред най-стабилните валути в света и през миналата седмица достигна тригодишен връх спрямо американския долар.

Leave a Comment