Утро в Калкута. Хайде да се поразходим!

Фотографии и текст Александър Чебанан
От блога на Andreshko

Неохотно спирайки дразнещия звук на будилника, вие взимате горещ душ, предвкусвайки аромата на чашка капучино. В същото това време, някъде в Калкута хиляди хора се събуждат в своята крайпътна кутийка, взимат душ от най-близкия хидрант, или се потапя в свещената Ганг. В Индия има над 300 милиона бездомни – това е най-високия показател сред всички страни в света. Индийските градове заспиват рано. С настъпването на тъмнината всички крайпътни търговци затварят своите магазинчета. В 21 часа улиците на втория по площ мегаполис опустяват. Даже не ти се вярва, че само доскоро тези улици са приличали на мравуняк.

Калкута се събужда също много рано, поради което ви препоръчвам да станете в 5 часа сутринта и се отправите на разходка по улиците на града, да се спуснете до брега на Ганг, да погледнете как започва денят на знаменития пазар за цветя. Още не е много горещо, въздухът още е съхранил прозрачността си и не е погълнал тежкия дневния смог, ритъмът на живота още не се е ускорил, въпреки че звуците от клаксоните на моторикшите ви оглушават от всички страни.

Утро в Калкута. Хайде да се поразходим.
разходка из Калкута 1

В Калкута живеят 15 милиона души, тук е горещо и влажно. Ранната утрин е единствената възможност да разгледаме града практически без хора :

02
Първите трамваи возят своите немногочислени пътници. Трамваите в Индия са се появили още през 1902 година, но Калкута е единствения град в Индия, в който те са се съхранили.  Днес там има 29 трамвайни маршрута, а подвижния състав е над … 60 години.

05

Зъбите се мият ето така, направо на улицата :

07

Пожарният хидрант също служи за сутрешен душ :

10

Автобус № 57  отива до  знаменития мост Ховра, който може да видите на първата фотография, но ще ви го представя отделно. Ще кажа само, че на него категорично не бива да се  снимате. Защо ? Нямам представа, но полицаите на моста не допускат това.

Девойчета са дошли за питейна /?/ вода, която наливат в бидони :

14
А ето и индийския „Старбакс“ /американская компания за продажба на  кафе/. Чай „масала“ /чай от смес от подправки/   само за няколко рупии:

16
И до този момент пластмасовата чашка за еднократна употреба в Индия е разкош, поради което използват евтини, също за еднократна употреба, глинени чашки. Ето такава картина с планине строшени глинени чашки се срещат повсеместно около продавачите на чай масала :

17
Направо на улицата се подстригват :

18

И бръснат :

19

Водачът на моторикша чака клиенти на пазара за цветя :

20

Такситата в Индия – легендарните автомобили Хиндус Амбассадор! Това заслужава да е тема на отделен репортаж :

23

Ще мине още един час и градът ще стане съвсем друг. Ще се напълни с рева на автомобилите и безкрайните им сигнали с клаксоните. Но това вече е другата Калкута и друга история.

Индия – това е потресаваща страна на невероятните контрасти. Може би защото тя беше моята първа посетена далечна страна, се влюбих в нея окончателно и безвъзвратно.

25

Leave a Comment