Държа ваучерите за гориво на тъмно и сухо да не се развалят

Животновъдът Пенко Налбантов обясни, че само дистрибуторите на газьол приемат ценните книжа, а дребните търговци се страхуват, че държавата е неплатежоспособна
Пенко Налбантов

Пенко Налбантов

„Държа ваучерите за гориво на тъмно и сухо да не се развалят“, пошегува се Пенко Налбантов, животновъд в община Първомай и председател на сдружение „Тракия милк“.

В района на общината, в която е стопанството му, има девет бензиностанции и нито една от тях не приема ценните книжа. „Търговците обясняват официално, че се страхуват да не им пробутаме фалшиви ваучери. Но това не е истина, защото държавните книги са по-защитени и от банкнотите“, твърди фермерът. „Имат воден знак, холограма, няма как да се фалшифицират.“

Според животновъда истината е съвсем различна. Търговците на горива се притесняват от платежоспособността на държавата. Не са сигурни, че в края на активния сезон ще им бъдат осребрени ваучерите. „Виждате какво става в страната – държавните дългове растат, банка фалира, правителството е пред оставка. Нищо не е сигурно и стабилно“, оправда предпазливостта на търговците председателят на „Тракия милк“.

Пенко Налбантов поясни, че когато е кандидатствал за помощта за горива, сметките спрямо личното му стопанство и броя крави, показали, че може да получи около 2600 лева под формата на ваучери. Според системата на подпомагане, той е взел до момента ценни книжа за половината сума. Именно тях ще държи  „на тъмно и сухо“, а след няколко месеца ще ги върне в общинската земеделска служба неизмачкани и новички, каквито ги е получил.

Половината от хората, които подадоха документи, че желаят да получат ваучери, се отказаха, защото изискванията са много – трябва да водиш дневници, да пазиш фактури и т.н. Ако си малък производител, помощта не си струва, защото усилията да я получиш са повече от самите средства.

„Единствено големите търговци на газьол, които са и дистрибутори, приемат ваучерите като платежно средство, но те зареждат на едро“, проучил е животновъдът от Първомайско. За целта фермерът трябва да разполага или със собствена фирмена бензиностанция, или да има цистерни, за да съхрани голямо количество от над 1 тон.

„От министерството не измислиха както трябва системата за това подпомагане“, обобщи Пенко Налбантов. Тази година е изгубена за повечето кандидати за държавната помощ с гориво за земеделието.

 

Leave a Comment