КРИБ и БСК обсъждат пълен блокаж на държавата за час заради КТБ

Възможно е да се обяви национален локаут ако се приеме специален закон за изплащане на всички депозити в банката на Цветан Василев

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска стопанска камара спиране(БСК) обсъждат организиране на пълен блокаж на държавата в рамките на час, съобщи „Дневник“, като цитира свой източник в работодателските организации. Ако това се случи, за пръв път в историята на България ще има национален локаут (спиране на работа). До крайната форма на протест може да се стигне, ако парламентът приеме специален закон за Корпоративна търговска банка (КТБ), с който данъкоплатците да спасят всички депозити, а не само на законово гарантираните до 100 000 евро.

Очаква се във вторник или сряда КРИБ и БСК да обявят намеренията си.

Според двете най-големи работодателски организации подобен закон ще илюстрира пълния разпад на институциите в България и корупционните зависимости на целия политически елит.

Локаутът, или недопускането на работниците и служителите до работните им места, обикновено се използва като инструмент на работодателя за уреждате на спорове със синдикатите. Националният локаут е крайна форма на протест, до който се прибягва в изключително редки ситуации.

Идеята за гласуване на специално законодателство за КТБ се подкрепя от ДПС и БСП. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път категорично заяви, че партията му няма да гласува такъв закон.

Leave a Comment