30 земеделски организации се обявиха за таван до 300 000€ и срещу 1250€ за най-дребните

Съгласни са минималната площ за подпомагане да е 0.5 ха

30 земеделски организации внесоха в Министерството на земеделието и храните единно становище за директните плащания, входирано вчера.

В него те се обединяват около четири точки. В т. 3 организациите предлагат да има таван на директните плащания до 300 000 €. Към сумата обаче те настояват да се добавят разходите за работни заплати, данъци и осигуровки, както и таванът да бъде увеличен с приходите от субсидии по схемата за единно плащане на площ за земеделските земи, обвързани с отглеждането на животни, като една животинска единица се равнява на 1 хектар. В концепцията, разработена от министерството, се предлагаше субсидиите между 150 000 и 300 000 евро да бъдат редуцирани с 5%, а над 300 000 – с 10 на сто.

В точка 4 земеделските организации се обявяват „категорично“ против прилагането на Схемата за дребните земеделски стопани в периода 2015-2020 година. „Особено мнение“ несъгласие с това е изразило Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Въпросната схема бе лансирана за пръв път от лидера на ДПС Лютви Местан, който предложи най-дребните да получават годишно по 1250 евро необвързана помощ.

Първа точка обединява фермерските организации с настояването при дефиницията „активен фермер“ да се добави изискването за регистрация на „активния“ като земеделски производител. Освен това се настоява към негативния списък на институциите, изключени от субсидии към директните плащания, да се добавят ловните и дивечовъдни предприятия, министерствата, държавните предприятия, общините и общинските предприятия.

В т.2 организациите заявяват, че подкрепят минималната площ за подпомагане да е 0.5 ха.

становище1

становище 2

screenshot 2014-07-22 14.48.13

1 Comment

  1. Мария каза:

    Бай Ганьовцииии, не виждате по-далеч от носа си! Като сложите таван къде ще отидат тези средства, ще тръгнете да се развивате с нечувани темпове, ще станете животновъди, ще станете зеленчукопроизводители, но не са ви проблема субсидиите, проблем са преработката и пазарите на зеленчуците и плодовете, проблем е ниската квалификация на животновъдите, знаете ли как наричат кравите си така наречените животновъди- крави „субсидарки“. Тези същите животновъди, колкото и пари да им дадете, те няма да инвестират в високопроизводителни крави, няма да инвестират в доилни зали, хигиена, фуражи, наемане на пасища..просто ще си купят още дръгливи крави … И сега има достатъчно средства и програми,ако сте искали това да работите, но точно по български,важно е другите да са зле, а ние каквото дойде..

Leave a Comment