Проф. Греков: Новият министър ще утвърди ПРСР, има лични интереси за директните плащания

Среща с неправителствените организации идната седмица ще реши окончателния вариант на преките помощи

Греков в бтвЩе подам ръка на следващия земеделски министър, който ще застане начело на МЗХ в служебното правителство. Би следвало да има една приемственост, която да помогне земеделието да върви в една посока. И това, към което съм се стремял през последната една година, е да приема положителното от предходните министри, да се съобразявам с европейските и нацоналните изисквания, и с интересте на земеделските производители, коментира проф. Димитър Греков пред Фермер.БГ..

Служебното правителство ще приеме и утвърди Програмата за развитие на селските райони, вижда земеделският министър. Новият министър ще поеме отговорността за отговорите, които трябва да се дадат на ЕК по Програмата за селските райони.

Споразумението на браншовите организации за директните плащания ще се вземе предвид към окончателното оформяне на Концепцията за директните плащания на Министерството на земеделието и храните.

Проведени са срещи между Комисията, разработила Концепцията и бранша, а следващата седмица ще се проведе една окончателна среща, на която да се приемат предложенията на неправителствените организации.

Когато има различни мнения, това е добре, но консолидацията им е много трудна, защото тук прозират и лични интереси, каза проф. Греков. Според него Концепцията за директните плащания е разработена така че да има стабилност в развитието на земеделското производство през следващите години.

До 1 август МЗХ трябва да изпрати становището на България относно зелените плащания, Схемата за младите фермери, тавана на плащанията и преразпределителното плащане; прехвърлянето на средства от директните плащания към селската програма и обратно.

 

Leave a Comment