Извънреден УС на НАЗ ще обсъди оттеглянето на подписа на Р. Ангелова от становището за таван при директните плащания

kombainiИзвънреден Управителен съвет (УС) на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е свикан днес в 12 часа, научи АгроПловдив.

Причината е подкрепата, дадена от асоциацията, в писмото на 30-те неправителствени организации относно директните плащания. В единното становище, подписано и от председателя на НАЗ Румяна Ангелова, се настоява европейските субсидии за площ да са с таван до 300 000 €, като към сумата се добавят разходите за работни заплати, данъци и осигуровки. В същата точка се допълва искането таванът да бъде увеличен с приходите от субсидии по схемата за единно плащане на площ за земеделските земи, обвързани с отглеждането на животни, като една животинска единица се равнява на 1 хектар. В концепцията, разработена от министерството, се предлага пък субсидиите между 150 000 и 300 000 евро да бъдат редуцирани с 5%, а над 300 000 – с 10 на сто.

Голяма част от зърнопроизводителите са несъгласни с искането да има таван на директните плащания. Една от най-важните точки, които днес ще се обсъждат в Управителния съвет, е НАЗ да оттегли подписа на Румяна Ангелова от становището. Какво ще реши висшият орган на асоциацията, предстои да разберем по-късно.

 

Leave a Comment