Народното събрание одобри оставката на правителството

Народно събраниеНародното събрание одобри оставката на правителството на Пламен Орешарски със 180 гласа „за“, 8 „против“ и 8 „въздържал се“. Против гласуваха осем депутати от БСП, 7 депутати от левицата се въздържаха, както и един от ДПС.

Оставката беше подадена вчера в 17:59 часа от премиера.

Два часа продължиха дискусиите. БСП обвини ДПС и ГЕРБ за предсрочния край на мандата. ДПС обясни, че оставката е в резултат на недостатъчната подкрепа на евровота, която да легитимира парламентарната подкрепа на кабинета и той да направи неотложните реформи. От ГЕРБ заявиха, че за 421 дни управление в 404 имаше протести и партията на Бойко Борисов не е виновна за противопоставянето на гражданското общество срещу кабинета. След гласуваната оставка лидерът на ГЕРБ заяви, че големият отсъстващ днес е евродепутатът Сергей Станишев, и определи това като позор.

Президентът Росен Плевнелиев свиква още днес консултации с политическите сили. Проучвателен мандат за съставяне на правителство ще получат последователно ГЕРБ, БСП и най-вероятно ДПС. Очаква се партиите да го върнат, така както декларираха.

Президентът и парламентарните сили вече се договориха на 6 август парламентът да бъде разпуснат, държавният глава да назначи служебния кабинет и да насрочи предсрочните избори за 5 октомври.

Leave a Comment