Пламен Орешарски се отчете: Беше сложно, но се справихме

Взаимоотношенията между парламентарните групи, които подкрепят кабинета, предопределиха настоящата оставка

„Въпреки, че работехме в най-сложната политическа среда в новата ни история, постигнахме добри Пламен Орешарскирезултати“, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Народното събрание. „Всички бизнес индикатори отбелязваха непрекъснато подобрение от края на миналата година до май 2014г., а някои от тях надминаха нивата от предкризисната 2008г. Борсовите индекси нараснаха с рекордните за ЕС 40%“, изтъкна премиерът. Той подчерта, че наскоро реализираната емисия еврооблигации е най- успешната в новата ни история, въпреки разрастващото се политическо напрежение и обявената дата за предсрочни избори.

Премиерът в оставка акцентира и върху увеличаването на доходите, пенсиите и социалните програми – не такава, каквато са очаквали българските граждани, но най-съществената от 2009г. насам. Припомни за 40-те хиляди нови работни места. А също и за предизвикателството пред националната ни сигурност  – бежанската вълна.

По отношение на несвършената работа, която е останала, Орешарски отбеляза, че не са достигнали време и политическо съгласие за реформиране на тежки публични сектори като здравеопазване, образование, административни услуги – сектори, в които структурните мерки се бавят вече повече от десетилетие.

„В последния месец взаимоотношенията между парламентарните групи, които подкрепят кабинета, предопределиха настоящата оставка. В съответствие с уточнената дата за предсрочни парламентарни избори – 5 октомври, кабинетът продължи да работи, за да обезпечи спазването на политическите договорки, а не защото аз или някои от моите колеги са останали вгледани в постовете си. Дължа това пояснение на всички наши сънародници, които се питат защо чак сега е денят на оставката, а не преди малко повече от месец, когато стана ясно, че мандатът ще бъде прекъснат“, заяви министър-председателят.

„Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен. Благодарен съм, че имахме възможността да работим в интерес на хората“, каза премиерът Орешарски на брифинг за медиите. На въпрос относно КТБ той подчерта, че БНБ по закон има всички компетенции за надзор, регулиране и управление на банковата система. „При възникване на тази криза сме оказвали всякакво съдействие за намиране на успешно решение. Такова беше намерено, то се нуждаеше от парламентарна подкрепа, но такава не беше обезпечена“, добави министър-председателят. 

По отношение на избора на еврокомисар г-н Орешарски отбеляза, че все още няма политическо съгласие, каквото е добре да има, тъй като това е политическа длъжност. На въпрос за Споразумението за партньорство с ЕК премиерът напомни, че то е плод на дълги усилия, започнали преди настоящото правителство. „Наследихме вариант, работихме доста върху него, в това число с помощта на експерти от ЕК. В настоящия си вид Споразумението е готово изцяло и предстои да бъде финализирано“, отговори премиерът.

Leave a Comment